Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

"Hoe groter hervormingsvraagstukken worden, hoe eerder ze op de formatietafel komen te liggen", aldus demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken). Hij was donderdagochtend samen met zijn collega's Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) bij informateur Herman Tjeenk Willink, om hem bij te praten over onder meer de stand van de economie.

Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben het kabinet opgeroepen samen met de nieuwe Tweede Kamer tot een economisch herstelplan te komen voor de komende 2,5 jaar. Ook voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER) sprak eerder de vrees uit dat het door de valse start in de kabinetsformatie te lang duurt voordat zo'n plan er ligt.

Beperkt tot het hoognodige

Maar de demissionaire ministers benadrukken dat hun rol beperkt moet blijven tot het hoognodige. "Bijvoorbeeld de steunpakketten, en urgente problemen die gewoon een oplossing vergen omdat mensen, ondernemers anders in de problemen komen", aldus Koolmees. "Dat kan niet wachten tot het einde van de formatie, en dat weet ook de Tweede Kamer."

De huidige steunmaatregelen lopen per 1 juli af. Maar nu al is duidelijk dat veel ondernemers langer steun nodig zullen hebben, gezien de strenge beperkingen waar zij nog steeds mee te maken hebben. De drie ministers werken al aan nieuwe plannen, die zij volgende maand willen presenteren. "Die puzzel zijn we bezig te leggen", aldus Hoekstra. Uiteindelijk zal daar in de nieuwe Kamer politiek draagvlak voor moeten worden gezocht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

39 minuten geleden
Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties

DEN HAAG (ANP) - Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

3 uur geleden
Rutte 'zeer bezorgd' over strijd in Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen. Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.

4 uur geleden
Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

6 uur geleden
Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk gracht als beveiliging

DEN HAAG (ANP) - Voor het gebouw van de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Niet alleen als "verfraaiing van de buitenruimte", maar ook om "het complex aan deze zijde nog beter te beveiligen", laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

6 uur geleden
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

1 dag geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

2 dagen geleden