
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.
"Hoe groter hervormingsvraagstukken worden, hoe eerder ze op de formatietafel komen te liggen", aldus demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken). Hij was donderdagochtend samen met zijn collega's Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) bij informateur Herman Tjeenk Willink, om hem bij te praten over onder meer de stand van de economie.
Vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben het kabinet opgeroepen samen met de nieuwe Tweede Kamer tot een economisch herstelplan te komen voor de komende 2,5 jaar. Ook voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER) sprak eerder de vrees uit dat het door de valse start in de kabinetsformatie te lang duurt voordat zo'n plan er ligt.
Beperkt tot het hoognodige
Maar de demissionaire ministers benadrukken dat hun rol beperkt moet blijven tot het hoognodige. "Bijvoorbeeld de steunpakketten, en urgente problemen die gewoon een oplossing vergen omdat mensen, ondernemers anders in de problemen komen", aldus Koolmees. "Dat kan niet wachten tot het einde van de formatie, en dat weet ook de Tweede Kamer."
De huidige steunmaatregelen lopen per 1 juli af. Maar nu al is duidelijk dat veel ondernemers langer steun nodig zullen hebben, gezien de strenge beperkingen waar zij nog steeds mee te maken hebben. De drie ministers werken al aan nieuwe plannen, die zij volgende maand willen presenteren. "Die puzzel zijn we bezig te leggen", aldus Hoekstra. Uiteindelijk zal daar in de nieuwe Kamer politiek draagvlak voor moeten worden gezocht.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
4 dagen geleden