Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministers: geen verhoogde dreiging, maar begrip sluiten scholen

Ministers: geen verhoogde dreiging, maar begrip sluiten scholen

DEN HAAG (ANP) - Hoewel er op dit moment volgens bewindslieden geen verhoogde dreiging is, snappen ze wel dat verschillende Joodse scholen vrijdag de deuren dichthouden. Dit doen de scholen uit voorzorg, omdat terreurorganisatie Hamas moslims heeft opgeroepen om vrijdag te demonstreren om steun te uiten aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Volgens demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul gaat het "om het gevoel van veiligheid". Dit is "natuurlijk iets heel moeilijks", zegt Paul, omdat het "iets subjectiefs is" en daarom ingewikkeld "om direct op in te spelen". Ze heeft vrijdagochtend contact gehad met de scholen, maar wil "niet vooruitlopen" op wanneer de scholen weer opengaan. "Als je je niet veilig voelt, dan is dat het gegeven waar we met elkaar aan moeten werken om te zorgen dat dat gevoel wel weer ontstaat van veiligheid", aldus de bewindsvrouw.

Ook justitieminister Dilan Yeşilgöz begrijpt de keus van scholen vrijdag dicht te gaan. "Dat is natuurlijk heel erg pijnlijk en ik begrijp die emoties heel erg goed", zegt ze voorafgaand aan de ministerraad. "We constateren nu dat er geen verhoogde dreiging is, maar we zijn alert." Volgens haar zijn er al "zichtbare en onzichtbare maatregelen en daar waar nodig zullen we dus ook opschalen".

Meer uit Politiek

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

DEN HAAG (ANP) - Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is. Bovenaan het document staat "Hoofdlijnenakkoord 2024 - 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB". Daaronder staan "bouwstenen voor doorbraken" opgesomd. Een daarvan is het "strengste toelatingsregime voor asiel" ooit.

8 minuten geleden
Algerijnen vastzetten als ze wachten op uitzetting mag weer

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) mag weer Algerijnen in detentie zetten als ze wachten op uitzetting naar hun land van herkomst. Twee jaar geleden werd hem dit ontzegd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS), omdat uitgeprocedeerde asielzoekers door tegenwerking van de Algerijnse overheid niet konden worden uitgezet. De Algerijnse autoriteiten werken hier inmiddels aan mee en daarom staat de RvS weer toe om deze mensen tijdelijk vast te zetten.

1 uur geleden
Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

2 uur geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

3 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

19 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

19 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

23 uur geleden