
Ministeries twijfelden sterk aan miljardenplan voor onderwijs
DEN HAAG (ANP) - Binnen verschillende ministeries waren dit voorjaar grote twijfels over de opzet en effectiviteit van het Nationaal Programma Onderwijs, waarmee het kabinet de leerachterstanden als gevolg van de lange schoolsluitingen wilde aanpakken. Dat meldt NRC woensdag op basis van interne stukken van het ministerie van Onderwijs (OCW) die de krant heeft opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
"Algeheel beeld: plan te omvangrijk en langdurig en te weinig creatief, getuigt te weinig van urgentiegevoel. Men is er nog niet van overtuigd dat dit gaat helpen om het serieuze probleem (dat erkend wordt) het hoofd te bieden", staat in notulen van de ministeries van Financiën, Economische Zaken en Algemene Zaken van 12 februari, vier dagen voor het kabinetsbesluit waarmee 8,5 miljard euro werd toegewezen voor het plan.
Ook binnen het ministerie van Onderwijs zelf waren twijfels. Zo werden vraagtekens gezet bij de vrijheid die scholen zouden krijgen om het geld te besteden. "In de kern maak ik me zorgen over de effectiviteit en doelmatigheid van dit plan. Het lijkt op de strategie laat duizend bloemen bloeien en ieder voor zich gaat het wiel uitvinden. We weten dat scholen achterstandsmiddelen vooral willen besteden aan kleinere klassen en onderwijsassistenten, bepaald niet de meest kosteneffectieve interventies", aldus een ambtenaar van de directie Kennis op 22 januari.
Tot op een laat moment werd nagedacht over andere, radicale ideeën. Zo werd in februari, vlak voor de publicatie van het plan, nog overwogen om alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs een jaar te laten overdoen. Ook werd nagedacht over het drastisch inkorten van de zomervakantie, het verlengen van het schooljaar met zestien weken of verplicht school op zaterdagochtend.
Veel van deze plannen waren echter te duur of zouden tot juridische problemen leiden. Daarnaast zouden de plannen averechts werken voor leerlingen die emotioneel en sociaal zwaar te lijden hadden onder de lockdown, werd gesteld in interne mailwisselingen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
14 uur geleden