Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministeries terughoudend met afschermen KVK- en Kadasterdata

Ministeries terughoudend met afschermen KVK- en Kadasterdata

DEN HAAG (ANP) - De ministeries die verantwoordelijk zijn voor de Kamer van Koophandel en het Kadaster willen de registers niet zomaar afschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde maandag dat de openbare informatie makkelijk gebruikt kan worden om mensen te intimideren, en vindt dat de overheid daar iets op moet bedenken. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen daarover na te denken, maar zien niet direct een oplossing.

De AP waarschuwde dat de gegevens misbruikt kunnen worden in een advies over een wet die doxing verbiedt. Dat is het publiceren van persoonlijke gegevens om iemand te intimideren. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening noemt het "bizar" dat de gegevens op die manier misbruikt worden. "In het verleden is met goede redenen gekozen voor openbare registers", schrijft hij in een reactie. "Ik vind niet dat oneigenlijk gebruik en misbruik (doxing, bedreigingen) in uitzonderingsgevallen reden zijn dit zomaar prijs te geven."

Het ministerie van EZK (verantwoordelijk voor het Handelsregister van de Kamer van Koophandel) wil de wet aanpassen waardoor vestigingsgegevens worden afgeschermd "bij waarschijnlijke dreiging". Alleen al het feit dat iemand tot een beroepsgroep hoort die veel met dreigingen te maken krijgt, zoals journalisten en advocaten, is dan aanleiding genoeg om de data te verbergen. Momenteel gebeurt dit alleen bij een "concrete dreiging". Maar "dan ben je natuurlijk te laat", geeft het departement toe.

Thuiswerkende zzp'ers

De AP adviseerde eerder om vestigingsadressen van thuiswerkende zzp'ers (die staan vaak geregistreerd op hun woonadres) voortaan helemaal af te schermen. Maar het algemeen afschermen van dit soort vestigingsadressen zou indruisen tegen het idee van het register, aldus het ministerie. "Je moet kunnen weten met wie je zaken doet."

EZK benadrukt wel dat "het Handelsregister moet meegroeien met de tijd". Het departement werkt dan ook aan "een nieuwe aanpak voor hoe de KVK met data omgaat". Het "breder afschermen van vestigingsadressen en andere persoonsinformatie" is daarbij in de toekomst wel "een serieuze optie". De Jonge laat weten dat hij het advies van de AP bestudeert.

"Het maakt niet uit of informatie al vindbaar is ergens online", laat het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten. Het wetsvoorstel over doxing "gaat er juist om" dat misbruik van dit soort gegevens wordt bestreden. De AP noemt het een "goede zaak" dat slachtoffers naar de politie kunnen stappen en daders van doxing straf zouden riskeren.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

5 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

5 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

10 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

11 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

11 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

11 uur geleden