Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministeries terughoudend met afschermen KVK- en Kadasterdata

Ministeries terughoudend met afschermen KVK- en Kadasterdata

DEN HAAG (ANP) - De ministeries die verantwoordelijk zijn voor de Kamer van Koophandel en het Kadaster willen de registers niet zomaar afschermen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde maandag dat de openbare informatie makkelijk gebruikt kan worden om mensen te intimideren, en vindt dat de overheid daar iets op moet bedenken. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen daarover na te denken, maar zien niet direct een oplossing.

De AP waarschuwde dat de gegevens misbruikt kunnen worden in een advies over een wet die doxing verbiedt. Dat is het publiceren van persoonlijke gegevens om iemand te intimideren. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening noemt het "bizar" dat de gegevens op die manier misbruikt worden. "In het verleden is met goede redenen gekozen voor openbare registers", schrijft hij in een reactie. "Ik vind niet dat oneigenlijk gebruik en misbruik (doxing, bedreigingen) in uitzonderingsgevallen reden zijn dit zomaar prijs te geven."

Het ministerie van EZK (verantwoordelijk voor het Handelsregister van de Kamer van Koophandel) wil de wet aanpassen waardoor vestigingsgegevens worden afgeschermd "bij waarschijnlijke dreiging". Alleen al het feit dat iemand tot een beroepsgroep hoort die veel met dreigingen te maken krijgt, zoals journalisten en advocaten, is dan aanleiding genoeg om de data te verbergen. Momenteel gebeurt dit alleen bij een "concrete dreiging". Maar "dan ben je natuurlijk te laat", geeft het departement toe.

Thuiswerkende zzp'ers

De AP adviseerde eerder om vestigingsadressen van thuiswerkende zzp'ers (die staan vaak geregistreerd op hun woonadres) voortaan helemaal af te schermen. Maar het algemeen afschermen van dit soort vestigingsadressen zou indruisen tegen het idee van het register, aldus het ministerie. "Je moet kunnen weten met wie je zaken doet."

EZK benadrukt wel dat "het Handelsregister moet meegroeien met de tijd". Het departement werkt dan ook aan "een nieuwe aanpak voor hoe de KVK met data omgaat". Het "breder afschermen van vestigingsadressen en andere persoonsinformatie" is daarbij in de toekomst wel "een serieuze optie". De Jonge laat weten dat hij het advies van de AP bestudeert.

"Het maakt niet uit of informatie al vindbaar is ergens online", laat het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten. Het wetsvoorstel over doxing "gaat er juist om" dat misbruik van dit soort gegevens wordt bestreden. De AP noemt het een "goede zaak" dat slachtoffers naar de politie kunnen stappen en daders van doxing straf zouden riskeren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Twee aanhoudingen na grote vechtpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden nadat er op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost, waar een kermis was, een grote vechtpartij was uitgebroken. Een van de vechtende mensen gooide tijdens het wegrennen voor de toegesnelde agenten een vuurwapen weg, dat hierbij afging. De politie vraagt zich af of iemand door dit schot gewond is geraakt, zo wordt zaterdag gemeld.

1 uur geleden
Ongeveer 220 teams lopen mee in Roparun voor goede doel

ROTTERDAM (ANP) - Ongeveer 220 teams zullen volgende week zaterdag starten met de Roparun, een estafetteloop voor het goede doel. Volgens de organisatie wordt geld opgehaald "om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken".

2 uur geleden
Man (37) omgekomen bij steekpartij in Almere

ALMERE (ANP) - Een 37-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen door een steekpartij in een woning aan de Klokkeluiderstraat in Almere, meldt de politie. Het gaat om een inwoner van de stad. Een 33-jarige man, eveneens een inwoner van Almere, is opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

5 uur geleden
Marechaussee zag vorig jaar meer identiteitsfraude dan in 2020

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 1465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten aan de Nederlandse grenzen onderschept, wat bijna 10 procent meer is dan in 2020. Ondanks dat mensen minder reisden zijn de cijfers "vrijwel weer gelijk aan de jaren voor de coronapandemie", bevestigt de marechaussee zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf. Ook in aanmeldcentra voor asielzoekers is meer fraude geconstateerd.

5 uur geleden
Schiphol: druk maar behapbaar, kom ook niet te vroeg

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is het ook zaterdagmorgen druk, maar de drukte lijkt vooralsnog behapbaar. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven desgevraagd. Door de problemen van de laatste tijd komen reizigers wel steeds vroeger naar Schiphol toe, merkt de luchthaven. Daardoor kan het zijn dan reizigers nog eens extra moeten wachten omdat balies van maatschappijen nog niet open zijn.

6 uur geleden
Woning beschoten in Poortugaal

POORTUGAAL (ANP) - Een woning aan de Sleedoorn in het Zuid-Hollandse Poortugaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.40 uur meerdere malen beschoten. Volgens de politie is de 37-jarige bewoonster, die op dat moment lag te slapen, niet gewond geraakt.

11 uur geleden
Zelenski snapt Nederlandse twijfel over EU-kandidatuur niet goed

DEN HAAG (ANP) - Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. "Het volk steunt ons."

17 uur geleden