Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministeries: inschrijven Oekraïners in BRP is belangrijk

Ministeries: inschrijven Oekraïners in BRP is belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Nog lang niet alle Oekraïense vluchtelingen hebben zich ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Diverse ministeries en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stellen dat het belangrijk is om dit zo snel mogelijk te doen.

Inschrijving in de BRP is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook noodzakelijk om in aanmerking te komen voor leefgeld, zorg en onderwijs. Om uitbuiting te voorkomen en gezinshereniging te faciliteren is registratie in de BRP eveneens van groot belang. Uit de meeste recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid van donderdag, blijkt dat 7220 van de ruim 15.000 Oekraïense vluchtelingen zich hebben ingeschreven.

Zonder registratie in de BRP wordt geen leefgeld uitbetaald. Het kabinet wil hiermee misbruik van de leefgeldregeling voorkomen, zoals uitbuiting van vluchtelingen of een beroep op leefgeld door mensen die daar geen geen recht op hebben.

Kwetsbaar

Inschrijving is ook belangrijk om vluchtelingen in beeld te hebben. Zij zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. "We moeten goed opletten op uitbuiting, of het nu gaat om seksuele of arbeidsuitbuiting", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor de ministerraad.

De inschrijving in de BRP moet gebeuren in de gemeente waar een Oekraïense vluchteling als eerste opvang krijgt, ook als dat bijvoorbeeld een sporthal is. Als de vluchteling daarna doorreist naar een andere gemeente hoeft alleen een adreswijziging te worden doorgegeven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

Capaciteitstekorten

Vanuit dat ministerie worden instructies aan gemeenten gegeven over de manier waarop zij de identiteitsbewijzen van Oekraïners moeten controleren bij inschrijving in de BRP. "Die worden dagelijks aangevuld, mede op basis van vragen van gemeenten", aldus de BZK-woordvoerder.

Gemeenten kampen met capaciteitstekorten bij de afdeling Burgerzaken, waar de inschrijving in het BRP wordt geregeld, zo schrijft gemeentekoepel VNG aan gemeenten. De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) roepen gemeenten op voor de inschrijving van Oekraïense vluchtelingen alles uit de kast te halen. Het hanteren van ruimere openingstijden, zoals avondopenstelling, wordt daarbij als mogelijkheid geopperd.

De gemeente Den Haag is inmiddels bezig met capaciteitsuitbreiding. Het is erg druk bij de balies, laat de gemeente weten. In Den Haag wordt gewerkt aan een versneld registratieproces voor vluchtelingen in de opvanglocaties en op plekken waar ze zelf onderdak hebben gevonden.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

56 minuten geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

1 uur geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

2 uur geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

2 uur geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

2 uur geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

2 uur geleden