Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministeries hijsen vrijdag Oekraïense vlag na jaar oorlog

Ministeries hijsen vrijdag Oekraïense vlag na jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - Ministeries zullen vrijdag de Oekraïense vlag uithangen uit solidariteit met het land dat dan precies een jaar geleden werd binnengevallen door Rusland. Op het ministerie van premier Mark Rutte wordt de Oekraïense tweekleur bij zonsopkomst gehesen en daarna zal de rest volgen. Het idee komt van D66. Die fractie roept Nederlandse gemeenten en mensen thuis op om hetzelfde te doen.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) deed dinsdag het verzoek aan Rutte bij een debat over de oorlog. De premier zei vervolgens toe het geel en blauw van Oekraïne in elk geval bij zijn ministerie te laten wapperen en zei te hopen dat andere ministeries zullen volgen.

Rutte kan er geen officieel landelijk verzoek van maken in de vorm van een vlaginstructie, want dat mag alleen met de Nederlandse driekleur. "Maar ik kan me voorstellen dat op heel veel plekken in Nederland de vlag aanstaande vrijdag niet rood-wit-blauw is maar blauw en geel", zei de premier dinsdag.

Zij aan zij

"Met het hijsen van hun nationale vlag op onze Nederlandse overheidsgebouwen is voor iedereen duidelijk dat we zij aan zij staan", aldus Sjoerdsma over zijn initiatief.

Inmiddels is duidelijk dat ook de andere ministeries meedoen, evenals diverse plaatsen in het land. Zo hangt vrijdag onder meer in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Tholen, Zwolle, Dordrecht en Eindhoven de Oekraïense vlag. Een aantal gemeenten doet dit al bijna het hele jaar. In Rotterdam is verder het hoofdkantoor van KPN verlicht in de kleuren van Oekraïne, evenals de Goede Redetoren in Almere Haven en de Lichtboogtoren in Almere Stad. In het Utrechtse Rhenen kleurt de 82 meter hoge Cuneratoren blauw en geel, evenals in Leiden de Koornbeursbrug.

Meer uit Binnenland

Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

12 minuten geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

1 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

1 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

2 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

3 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

4 uur geleden
Vijf jongens aangehouden voor mishandeling minderjarige Hoogvliet

HOOGVLIET (ANP) - Vijf minderjarige jongens zijn woensdag aangehouden omdat zij mogelijk een rol hebben gespeeld bij een zware mishandeling van een 13-jarige jongen in Hoogvliet, meldt de politie. Het slachtoffer werd vrijdagavond door vijf jongens achtervolgd op de Ruitwagen en vervolgens geschopt en geslagen met een gebroken oogkas tot gevolg.

4 uur geleden