Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

DEN HAAG (ANP) - Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD.

Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.

Reden voor de aanpassing is dat het Outbreak Management Team onlangs concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een professionele test bij de GGD. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen zelf mogen kiezen: wie met milde klachten liever naar de GGD gaat, staat dat vrij.

Als de klachten aanhouden, is het advies om een dag later nog een zelftest te doen. Als de klachten langer aanhouden, of erger worden, moeten mensen alsnog naar de GGD.

Het nieuwe advies geldt niet voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of mensen die werken met kwetsbaren.

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

homebase123 1 maand geleden
Ik leef zoals ik ALTIJD geleefd heb en dat zal altijd zo blijven. niks testen en prikken doe ik mijn vrouw. Den haag, OMT, GGD Fuck you met je MOET dit, je MOET dat, ik moet wat ik zelf WIL.
Pindakaas1983 1 maand geleden
gewoon net zo lang testen tot er eentje negatief is dan
W.Melger 1 maand geleden
@Peteen. De PCR testen zijn even onbetrouwbaar, dus wat maakt het uit?
GebakkenBanaan 1 maand geleden
Vroeger (2 jaar geleden ongeveer), bleef met gewoon thuis als die zich niet lekker voelde. Tegenwoordig moet je met stokjes in je neus bewijzen dat je gezond bent. Helemaal van het padje.
W.Melger 1 maand geleden
Diverse mensen die positief zijn getest melden dit bij hun werkgever, vreemd genoeg vraagt de werkgever heb je geen klachten kom dan alsjeblieft werken, ik heb het nu over zorgpersoneel ,kunt u het nog volgen? Wel zij ook niet dus!
Peteen 1 maand geleden
zelftesten zijn erg onbetrouwbaar; zelftest bij mij negatief en test voor de zekerheid bij GGD was positief; ook het tonen van een QRcode blijkt dan onbetrouwbaar; na quarantaine ben ik nu super 2G, alhoewel thuis zitten met klachten heel erg vervelend is.
Johan__ 1 maand geleden
Simpel, im feb/maart 22 verplicht. Daarna maakt het niets meer uit. Later in 22/23 wordt ook je geld aan de QR via de ECB gekoppeld. Wedden ?
JoMePi 1 maand geleden
Zo gerust zijn ze er ook niet op als ik dit zo lees

Meer uit Gezond

Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart

SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

1 uur geleden
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

1 uur geleden
Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

1 uur geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

3 uur geleden
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

UTRECHT (ANP) - Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

23 uur geleden
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

1 dag geleden