Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie wil vorderingen bij toeslagenouders voorkomen

Ministerie wil vorderingen bij toeslagenouders voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën wil voorkomen dat zogeheten toeslagenouders voor wie de pauzering van hun schulden binnenkort verloopt, alsnog te maken krijgen met vorderingen van schuldeisers. Daarvoor wil het ouders helpen stappen te nemen dit te voorkomen, maar het departement heeft ook afspraken gemaakt met schuldeisers om ouders te helpen.

Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar besloot het kabinet iedere gedupeerde ouder van de Toeslagenaffaire ten minste 30.000 euro te geven. Daar kwam ook een moratorium op de schulden bij, van een jaar. Maar die ‘pauzeknop’ loopt voor sommige ouders volgende week af.

Schuldenlijst

Als ouders een schuldenlijst indienen bij de stichting Sociale Banken Nederland, neemt de overheid de private schulden over en hangt de dreiging van een vordering niet meer boven hun hoofd. Maar van de 2700 ouders voor wie het moratorium na 12 februari afloopt, hebben er zo’n 750 dat nog niet gedaan.

Met die ouders wordt binnenkort contact opgenomen om hen alsnog te verzoeken op tijd een lijst in te dienen. De Vries zei onlangs in een debat dat hier al mee was begonnen, maar komt daar nu van terug. "In het debat van woensdag 2 februari heb ik de Kamer abusievelijk gemeld dat deze belactie reeds gestart was."

Verlengen

Ook is met schuldeisers afgesproken ouders te ondersteunen bij het indienen van de lijst, in plaats van meteen over te gaan tot het innen van schulden.

Tot verlenging van het zogenoemde moratorium van een jaar gaat het ministerie nu niet over. Dat kan wel, als de Kamer dat wil, maar daarvoor moet dan eerst een noodwet worden aangenomen. "Tevens is het moratorium als inbreuk op het eigendomsrecht een zware maatregel. Bij het verlengen van de maatregel moeten de voordelen goed tegen de nadelen worden afgewogen", schrijft De Vries.

Meer uit Binnenland

Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

9 minuten geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

10 minuten geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

12 minuten geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

32 minuten geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

1 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

1 uur geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

2 uur geleden