
Ministerie wil vorderingen bij toeslagenouders voorkomen
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën wil voorkomen dat zogeheten toeslagenouders voor wie de pauzering van hun schulden binnenkort verloopt, alsnog te maken krijgen met vorderingen van schuldeisers. Daarvoor wil het ouders helpen stappen te nemen dit te voorkomen, maar het departement heeft ook afspraken gemaakt met schuldeisers om ouders te helpen.
Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries aan de Tweede Kamer.
Vorig jaar besloot het kabinet iedere gedupeerde ouder van de Toeslagenaffaire ten minste 30.000 euro te geven. Daar kwam ook een moratorium op de schulden bij, van een jaar. Maar die ‘pauzeknop’ loopt voor sommige ouders volgende week af.
Schuldenlijst
Als ouders een schuldenlijst indienen bij de stichting Sociale Banken Nederland, neemt de overheid de private schulden over en hangt de dreiging van een vordering niet meer boven hun hoofd. Maar van de 2700 ouders voor wie het moratorium na 12 februari afloopt, hebben er zo’n 750 dat nog niet gedaan.
Met die ouders wordt binnenkort contact opgenomen om hen alsnog te verzoeken op tijd een lijst in te dienen. De Vries zei onlangs in een debat dat hier al mee was begonnen, maar komt daar nu van terug. "In het debat van woensdag 2 februari heb ik de Kamer abusievelijk gemeld dat deze belactie reeds gestart was."
Verlengen
Ook is met schuldeisers afgesproken ouders te ondersteunen bij het indienen van de lijst, in plaats van meteen over te gaan tot het innen van schulden.
Tot verlenging van het zogenoemde moratorium van een jaar gaat het ministerie nu niet over. Dat kan wel, als de Kamer dat wil, maar daarvoor moet dan eerst een noodwet worden aangenomen. "Tevens is het moratorium als inbreuk op het eigendomsrecht een zware maatregel. Bij het verlengen van de maatregel moeten de voordelen goed tegen de nadelen worden afgewogen", schrijft De Vries.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.
2 uur geledenASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.
2 uur geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.
3 uur geledenTEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.
5 uur geleden