Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar hun thuisland. Hoewel uit onderzoek blijkt dat de projecten in absolute aantallen niet heel veel opleveren, ziet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) toch genoeg positieve resultaten om ermee door te gaan.

De subsidieregeling Ondersteuning Zelfstandig Vertrek (OZV) kwam begin dit jaar onder vuur te liggen na onderzoek van Nieuwsuur. Volgens het programma keren er maar weinig deelnemers aan de projecten terug en is moeilijk na te gaan of de mensen die wél terugkeren dat doen dankzij de trainingen.

Onderzoekers keken naar 17 projecten, waarbij de deelnemers bijvoorbeeld vaktrainingen krijgen. In totaal deden daaraan 560 mensen mee. Van hen keerde 45 procent uiteindelijk terug naar het land van herkomst. De onderzoekers die de regeling evalueerden, vinden dit een "relatief geringe kwantitatieve meerwaarde", maar in een brief aan de Tweede Kamer noemt Broekers-Knol het toch een "behoorlijk" resultaat dat "bijna de helft van het aantal deelnemers daadwerkelijk vertrekt".

'Minder groot taboe'

De onderzoekers zien andere voordelen. Zo is het draagvlak voor terugkeer gegroeid, stellen zij. Bij maatschappelijke organisaties is het thema "een minder groot taboe" geworden. De samenwerking met de Dienst Terugkeer en Vertrek is daarnaast verbeterd. Ook blijven de gemiddelde kosten, met ruim 5500 euro per migrant, binnen de gestelde perken.

Organisaties afrekenen op het aantal migranten dat daadwerkelijk terugkeert, wordt "vrijwel unaniem als onwenselijk beschouwd", stellen de onderzoekers. "Een ngo kan alles in het werk hebben gesteld om vrijwillig vertrek van een migrant te ondersteunen. Zij heeft echter geen invloed op het daadwerkelijke vertrek van de migrant."

CDA en VVD vroegen de staatssecretaris eerder dit jaar wel wat ze wil doen om te zorgen dat de projecten "toetsbaar worden op daadwerkelijke terugkeer en ook dan alleen in aanmerking voor subsidie komen". VVD-Kamerlid Bente Becker laat weten nog steeds "meer sturing op vertrek" in de regeling te willen.

Broekers spreekt zich in haar brief niet expliciet uit over een zogenoemde resultaatverplichting. "Ik besef dat het realiseren van terugkeer uitermate weerbarstig is. Dat niet ieder gesprek met een vreemdeling (gelijk) leidt tot terugkeer begrijp ik ook goed", schrijft ze.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

28 minuten geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

5 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

6 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

9 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

11 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

11 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

11 uur geleden