Ministerie wijt situatie asielopvang Ter Apel aan hoge instroom
DEN HAAG (ANP) - De slechte leefomstandigheden in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn een indirect gevolg van de hoge instroom. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten naar aanleiding van een waarschuwing van twee rijksinspecties, die de situatie "uiterst kritisch" noemen.
"We beseffen dat de druk op Ter Apel onverminderd hoog is", aldus de zegsvrouw. Het ministerie zegt doorlopend in overleg te zijn met gemeenten, provincies en het COA om voldoende opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Maar: "met de huidige, hoge instroom is dat een uitdaging."
Cijfers over de asielinstroom die het ministerie wekelijks verstrekt laten tot nu toe dit jaar geen grote toename zien ten opzichte van vorig jaar. Wel is de laatste weken een piek te zien. De inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd vinden dat het COA juist ruimte moet hebben om met dat soort pieken om te gaan.
Aanhoudend probleem
De inspecties wijzen er ook op dat juist de doorstroming naar gewone opvangcentra en daarna naar reguliere huisvesting een aanhoudend probleem is. "Het aantal statushouders dat niet kan uitstromen en daarmee opvangplekken bezet houdt, is ten opzichte van vorig jaar toegenomen", schrijven zij.
Verantwoordelijk VVD-staatssecretaris Eric van der Burg, die momenteel wegens ziekte vervangen wordt door zijn partijgenoot Christoph van der Maat, deed de afgelopen tijd meerdere oproepen aan gemeenten om meer asielzoekers op te vangen. Daarbij vroeg hij ook aandacht voor de circa 16.000 statushouders die nu nog in opvangcentra zitten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft twee campagnevideo's van Forum voor Democratie (FVD) als strafbaar beoordeeld. Het gaat om een spotje waarin de partij aandacht vraagt voor de gevolgen van de spreidingswet en een over non-binaire en transgender personen, aldus het OM vrijdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Europese Commissie na onderzoek concludeert dat er oneerlijke handelspraktijken zijn, dan is het aan de Commissie om maatregelen op te leggen. Dat zei minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) in reactie op het besluit van de EU om importheffingen op elektrische auto's uit China mogelijk te maken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat er onderzoek komt naar euthanasie bij psychisch lijden en vooral de verzoeken hiertoe van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Actieve levensbeƫindiging om deze reden neemt de afgelopen jaren flink toe, blijkt uit de cijfers. Onder hen zijn steeds meer mensen onder de dertig jaar, waarbij de stijging vooral bij jonge vrouwen zit. NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger wijst op de zorgvuldige euthanasiepraktijk in Nederland, maar is wel bezorgd over de nieuwe trend en dient vrijdag een initiatiefnota in over de kwestie.
7 uur geleden