Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie VWS is niet te spreken over website voor vaccinrestjes

Ministerie VWS is niet te spreken over website voor vaccinrestjes

DEN HAAG (ANP) - Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek "maar is geen verstandig idee". Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag desgevraagd. De vaccins zijn van het RIVM en het is "niet aan anderen" om de middelen te verdelen, aldus het ministerie. Of er stappen ondernomen worden tegen de website "wordt bekeken".

Huisartsen die vaccins over hebben mogen "in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt" volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo benadrukt het ministerie. Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via "vaccinmakelaars" van het RIVM verdeeld. Zij zorgen dat de inentingen eerst bij de kwetsbaren en ouderen terechtkomen. Dat gebeurt bij dit initiatief niet, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens het ministerie van VWS wordt weinig vaccin verspild, en is er nog altijd een tekort aan de middelen. Het RIVM gaat er op aanwijzing van de minister over hoe ze worden verspreid en verdeeld. Dat geldt ook voor het middel van AstraZeneca, dat in Zuid-Holland en Gelderland nog niet helemaal uitgeleverd is. "Er zijn dus geen vaccins over."

Prullenbakvaccin.nl is een initiatief van drie artsen en een softwareontwikkelaar die vonden dat een deel van de verspilling van de vaccins (spillage, in vaktermen) voorkomen kan worden. Huisartsen kunnen er overgebleven vaccins aanmelden waarna mensen die een prik willen hem kunnen halen. Mede-initiatiefnemer Marlies Schijven werkt onder meer voor het ministerie. Haar steun voor dit initiatief is op persoonlijke titel, benadrukt zowel Prullenbakvaccin.nl als het ministerie.

Meer uit Binnenland

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

5 minuten geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

37 minuten geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

1 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

5 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

6 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

6 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

6 uur geleden