
Ministerie verwacht snel duidelijkheid over PFAS in eieren hobbykippen
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid verwacht snel met meer informatie te komen over de mogelijke aanwezigheid van PFAS in eieren van hobbykippen. Dat zegt minister Conny Helder (Volksgezondheid) voor aanvang van de ministerraad. Ze reageert hiermee op het bericht van de NOS dat onderzoeksinstituut RIVM al jaren zou weten dat de giftige stoffen niet alleen in de regio Dordrecht in hobby-eieren zit, maar ook elders in het land.
In december raadden het RIVM en de GGD mensen die in en rond Dordrecht wonen af om de eieren van hun hobbykippen te eten. Dat deden de organisaties naar aanleiding van onderzoek dat is uitgevoerd omdat het in de regio gelegen chemiebedrijf Chemours jarenlang PFAS heeft uitgestoten en geloosd.
Eerder onderzoek dat halverwege het vorige decennium is gepubliceerd, wees erop dat de giftige stoffen in eieren van hobbykippen in het hele land te vinden zijn. Helder zegt dat de resultaten van het onderzoek niet te vergelijken zijn met het nieuwe onderzoek. Daarom is nog steeds onduidelijk hoe groot het risico buiten Dordrecht is. "Er loopt nu een nieuwe analyse en daar zit tempo op", zei de minister, die zich kan voorstellen dat mensen hier ongerust over zijn.
Vrijdag wordt voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra beëdigd als demissionair minister voor Medische Zorg. Zij gaat zich onder meer bezighouden met de schadelijke gevolgen van PFAS voor de volksgezondheid. Dijkstra gaat de Tweede Kamer "ongetwijfeld snel" informeren over de uitkomsten van het nieuwe onderzoek, zegt Helder.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de wet voor een algeheel vuurwerkverbod van GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren. Dat bevestigde de partij na berichtgeving door RTL Nieuws. Daarmee is de wet dichter bij een Kamermeerderheid. De VVD stelt nog wel drie voorwaarden aan de steun.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft alsnog videobeelden teruggevonden die de ochtend na het bombardement op Hawija zijn gemaakt door een Nederlandse F-16. De zoektocht werd ingezet nadat de Volkskrant maandag had gemeld dat de beelden onvindbaar zijn.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag speelde een grote rol bij de uithuisplaatsing van kinderen uit gedupeerde gezinnen. Dat concludeert een onafhankelijke commissie onder leiding van Mariëtte Hamer die daar onderzoek naar heeft gedaan in een donderdag gepubliceerd rapport. De gevolgen voor de getroffen kinderen laten zich "tot op de dag van vandaag" voelen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch over de manier waarop het kabinet de problemen in de jeugdzorg wil aanpakken. De sector is te versnipperd, waardoor kinderen te lang op hulp moeten wachten of niet de juiste hulp of bescherming krijgen. Door de "lappendeken" van instanties, regionale netwerken, gemeenten en zorgaanbieders met allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden kan het ook grondig mislopen, zoals met het mishandelde pleegmeisje in Vlaardingen, zien partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber kan 1 miljard euro besparen door de asielopvang beter te organiseren. Dure noodopvangplekken zijn dan niet meer nodig, stellen de Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in een adviesbrief. Hun aanbevelingen schuren met het beleid van de PVV-bewindsvrouw. Zo raden ze aan om afspraken te maken over de verdeling van asielzoekers, terwijl Faber juist een streep wil trekken door de spreidingswet die dit moet regelen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.
1 dag geleden