Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie verwacht geen problemen bij opschalen testcapaciteit

Ministerie verwacht geen problemen bij opschalen testcapaciteit

DEN HAAG (ANP) - Het opschalen van het aantal dagelijkse coronatests bij de GGD naar 200.000 is geen probleem. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De Volkskrant schreef eerder dat de capaciteit volgend jaar nog 100.000 PCR-testen per dag is, maar volgens het ministerie is er voorlopig genoeg analysecapaciteit in de laboratoria.

Met de huidige contracten met labs kunnen nog dagelijks 180.000 PCR-testen worden beoordeeld. Het verschil met 200.000 wordt opgevangen omdat er altijd mensen zijn die een testafspraak maken, maar niet komen opdagen, zegt de woordvoeder. In een nieuwe aanbesteding staan echter 100.000 testanalyses per dag, wat dus lager is dan de opschaling die de GGD wil. Het ministerie kijkt nu hoe dat moet worden opgelost, maar voorlopig dekken huidige contracten het verschil af.

Na de hoge druk op de testcapaciteit in de eerste coronagolven werden er contracten gesloten met buitenlandse megalabs. Daardoor konden meer tests worden afgenomen. Deze zomer besloot het ministerie van Volksgezondheid dat het zich, vanwege de afnemende druk, alleen wilde richten op de "benodigde diagnostiek voor de GGD-teststraten". Bovendien zouden de huidige contracten met laboratoria binnenkort aflopen.

Aanbesteding

Daarom deed het ministerie een aanbesteding, waarbij het bekendmaakte hoeveel laboratoria nodig waren. Samen zouden zij minimaal 100.000 PCR-testen kunnen analyseren per dag. In september zou dit al afgerond moeten zijn, maar door rechtszaken van laboratoria die vanwege de aanbesteding niet mee kunnen doen, is de verwachting dat begin 2022 de aanbesteding ingaat.

Het was de bedoeling dat GGD-medewerkers in de teststraat de antigeentesten zouden gebruiken als er meer testen nodig zijn dan de capaciteit van 100.000. "Dat blijkt nu onhandig", zegt de woordvoerder van het ministerie. De antigeentesten kosten in de teststraat meer tijd om de analyse uit te voeren. Bij een PCR-test gebeurt dit in het lab. "We zijn nu aan het kijken welke alternatieven er zijn. We gaan er in elk geval vanuit dat er voldoende testcapaciteit blijft."

Programmadirecteur Jaap Eikelboom van de GGD GHOR maakte de opschaling van de teststraten dinsdag in een briefing aan de Tweede Kamer bekend. Een woordvoerder van de organisatie legt uit dat eind januari het grootste deel van de boostercampagne achter de rug moet zijn. "Daardoor kan personeel dan weer worden ingezet in de teststraten." Deze hoge testcapaciteit is nodig om zicht te houden op de omikronvariant, stelt de GGD.

Meer uit Gezond

Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

14 uur geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

15 uur geleden
Patiƫntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiƫntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

16 uur geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

21 uur geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 dag geleden
Hof legt straffen van 30 jaar op voor doodschieten Ayla Mintjes

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.

1 dag geleden
Een op de zes zorgmedewerkers voelt zich volgens peiling uitgeput

APELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.

1 dag geleden