Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie verrast door cijfers over banen voor arbeidsbeperkten

Ministerie verrast door cijfers over banen voor arbeidsbeperkten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Sociale Zaken is verrast door de cijfers die naar buiten zijn gekomen over banen voor arbeidsbeperkten. Daaruit zou blijken dat er veel minder extra werkplekken zijn bijgekomen voor mensen met een ziekte of beperking die het lastiger maakt om een baan te vinden. De brancheorganisatie die met een onderzoek naar buiten kwam, is altijd betrokken geweest bij het monitoren van de 'banenafspraak', zegt het departement.

Sinds 2013 zijn afspraken gemaakt met werkgevers over het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Inmiddels zijn er volgens uitkeringsinstantie UWV 53.000 extra banen bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, maar volgens onderzoek in opdracht van Credis, belangenorganisatie van sociale werkbedrijven, zou het om slechts 12.000 extra werkplekken gaan.

Dat verschil komt volgens het ministerie onder meer doordat mensen die van een sociale werkplaats of een andere gecreëerde werkomgeving bij een regulier bedrijf aan de slag gaan, worden meegeteld. Maar dat is niet meer dan logisch, zegt staatssecretaris Bas van 't Wout. "Doel van de banenafspraak is mensen met een beperking aan een baan te helpen bij een reguliere werkgever, niet in een gecreëerde werkomgeving. Vooral marktwerkgevers hebben mooie resultaten behaald." Het kabinet wil juist dat zoveel mogelijk mensen een plek krijgen op de bestaande arbeidsmarkt.

De staatssecretaris herkent zich dan ook niet in de uitkomsten van het nieuwe onderzoek. "De resultaten van de banenafspraak worden jaarlijks door het UWV gemonitord volgens de afspraken in de wet", zegt Van 't Wout. "Bij deze afspraken is Cedris ook altijd betrokken geweest." Wel erkent hij dat er nog "een lange weg te gaan" is. De bewindsman zal voor het debat over de begroting van Sociale Zaken met een brief komen waarin hij tekst en uitleg geeft aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

11 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

13 uur geleden