
Ministerie van Infrastructuur haalt investeringen naar voren
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat haalt investeringen in wegen, rivieren en spoor naar voren. Daarmee schiet het ministerie in de begroting van volgend jaar ook de bouwsector te hulp "in deze moeilijke economische tijden".
"Het is al weer bijna net zo druk op de wegen als voor corona. Dus zorgen we ervoor dat de infrastructuur er beter voor staat wanneer de economie straks weer aantrekt. Door waar het kan onderhoud versneld uit te voeren, willen we oponthoud bij bruggen en sluizen zoveel mogelijk voorkomen", aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.
Zij stelt een half miljard euro versneld beschikbaar voor onderhoud. Er gaat onder meer geld naar groot onderhoud van de N18 en A50 in Oost-Nederland. Ook de Nederrijn-Lek, Bovenrijn-Waal en de Twentekanalen worden eerder aangepakt.
Er komt volgend jaar verder 100 miljoen extra bij om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarmee kunnen plekken waar veel ongelukken gebeuren worden verbeterd.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat de komende jaren 1,4 miljard versneld uitgeven aan het spoor. Meer stations worden rolstoelvriendelijk gemaakt. Ook gaat ze 40 miljoen investeren in een economie zonder afval. Dat gaat onder meer naar de ontwikkeling van een circulair systeem van herbruikbare bekers voor op festivals.
Meer uit Politiek
APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.
5 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid te kijken of de Groningers met de grootste schades als gevolg van door gaswinning veroorzaakte aardbevingen, beter kunnen worden geholpen. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) voorafgaand aan de ministerraad. Hij wil samen met de Tweede Kamer kijken hoe het "anders en beter" kan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De uitkoopregeling voor 3000 boeren die veel stikstof uitstoten gaat uiterlijk half juni van start, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Dan wordt ook meteen de algemene stoppersregeling voor 10.000 agrarische bedrijven opengezet. Boeren kunnen tegen die tijd terecht op een website om erachter te komen welke regeling op ze van toepassing is.
1 dag geleden