Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen

DEN HAAG (ANP) - Tot aan de zomervakantie ontvangen basis- en middelbare scholen ongeveer 14 miljoen zelftesten, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf maandag worden de eerste geleverd. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van een eerste voorraad die ongeveer twee weken strekt. Daarna wordt iedere week opnieuw geleverd.

Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten, ook als ze geen klachten hebben. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt, moet in quarantaine en een reguliere test krijgen bij de GGD. Dat is nodig voor bron- en contactonderzoek. Leraren kunnen met voorrang worden getest.

De zelftesten hoeven minder diep in de neus dan reguliere tests bij de GGD. Ze gelden als aanvulling op de al bestaande maatregelen, zoals het thuisblijven bij klachten, handen wassen en afstand houden. Het is nooit verplicht om een zelftest af te nemen.

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) is blij dat ze er zijn. "Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan."

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

15 minuten geleden
Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.

48 minuten geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

52 minuten geleden
Excuses ChristenUnie-leider Bikker voor rol partij in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker heeft in het debat over de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen excuses aangeboden voor de rol die haar partij in dit dossier heeft gespeeld. Zij erkent dat er grote fouten zijn gemaakt, ook in de jaren sinds 2017 waarin de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid droeg.

1 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

1 uur geleden
Linkse partijen willen harde aanpak oliebedrijven om 'Groningen'

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".

3 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

3 uur geleden