Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie nog niet te porren voor ander of geen vmbo-examen

Ministerie nog niet te porren voor ander of geen vmbo-examen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs is vooralsnog niet te porren voor afslanking of schrappen van het centraal praktijkexamen van het vmbo komend voorjaar, zoals twee organisaties bepleiten omdat er door de coronacrisis veel minder praktijkles is gegeven. Wel mogen vmbo-instellingen de praktijkexamens van het ministerie over een ruimere periode dan normaal afnemen: van april tot en met 23 juli.

Het examen zou moeten worden 'afgeslankt', zei Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, op Radio1. Het is enorm tijdrovend en door afslanking zou er meer praktijkles kunnen worden gegeven, aldus Rosenmöller. Hij denkt dat de vaardigheden ook op andere manieren kunnen worden getoetst en dat examinatoren flexibeler moeten kunnen zijn om te oordelen.

De achterstand is volgens hem heel moeilijk in te halen, ook al omdat het examen al in het voorjaar is. Het examen moet minder een doel op zich zijn, aldus Rosenmöller. Het belangrijkste is dat de leerlingen vaardigheden in huis krijgen waarmee ze goed kunnen doorstromen naar het mbo.

Anders toetsen

Voorzitter Jan van Nierop van de Stichting Platforms vmbo (SPV) wil helemaal geen examens dit schooljaar. Die tijd kan ook volgens hem wel anders worden gebruikt, namelijk gewoon voor les in timmeren, lassen en ander vakmanschap.

Ook Van Nierop denkt dat de vaardigheden waar het in het beroepsonderwijs vooral omgaat, zoals een maaltijd verzorgen en uitserveren in een restaurant, een auto repareren of meubels maken, prima anders kunnen worden getoetst. Zijn organisatie doet onderzoek naar de situatie, en naar de wensen onder de leerkrachten. De uitkomsten van het onderzoek hoopt hij uiterlijk 1 november aan te bieden aan de onderwijsminister.

Nog te vroeg

Het ministerie vindt het nog te vroeg, al onderzoekt ook het departement de zaak en is zijn standpunt nog niet in beton gegoten. Het streven is echter om de examens wel door te laten gaan: "Het schooljaar is net begonnen. Laten we scholen de tijd geven om de achterstanden in te lopen, waar ze nu keihard mee bezig zijn. Leerlingen verdienen een eindexamen. Vorig jaar was dat helaas niet mogelijk. Laten we niet al in september deze leerlingen hun examen afpakken."

"We begrijpen natuurlijk dat het gezien de huidige omstandigheden voor scholen lastig kan zijn om de voorbereidingen op de praktijkexamens te organiseren en eventuele achterstanden in te lopen. Daarom geven we scholen maximaal de ruimte door de afnametermijn te verruimen."

Meer uit Binnenland

OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

3 minuten geleden
Man krijgt 12 jaar cel en tbs voor doodsteken ex-vriendin

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem heeft een 32-jarige man veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, omdat hij in maart van dit jaar in Nijmegen zijn ex-vriendin doodstak met een schaar en een mes. Hij raakte haar 74 keer. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn ex-vriendin en aan zijn dochtertje van een jaar oud, die de hele steekpartij heeft gezien.

10 minuten geleden
Advocaten schutter McDonald's: dit is geen moord

ZWOLLE (ANP) - De 34-jarige Veysel Ü. heeft het doodschieten van twee mannen in een McDonald's in Zwolle nooit gepland. "Er is iets geknapt in hem", zei advocaat Esther Blok donderdag in de rechtbank in Zwolle.

32 minuten geleden
Tot en met dit weekend kans op overlast door houtrook

HOUTEN (ANP) - Door een hooguit zwakke wind wordt er vanaf donderdag tot en met zondagochtend overlast door houtrook verwacht. Volgens Weeronline kan het zelfs windstil blijven, waardoor de rook afkomstig van houtstook kan blijven hangen en overlast kan veroorzaken.

38 minuten geleden
Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep in de zaak van de Drentse kofferbakmoord heeft verdachte Hans O. donderdag bij het hof nogmaals zijn onschuld bepleit. "Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan", zei de verdachte uit Emmen.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen bij oprollen drugslab in Hulten

HULTEN (ANP) - De politie heeft op de Broekdijk in het Brabantse Hulten donderdagochtend een drugslab gevonden. Er zijn vier verdachten aangehouden. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een politiewoordvoerster.

2 uur geleden
Douane vindt bijna 1000 kg coke in lading bevroren sinaasappelsap

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

3 uur geleden