Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie geeft dringender advies om niet naar Rusland te gaan

Ministerie geeft dringender advies om niet naar Rusland te gaan

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen nog dringender om niet naar Rusland te reizen als het niet noodzakelijk is. Volgens het ministerie wordt de situatie in het land met de dag onzekerder. Het wordt steeds moeilijker om internationale betalingen te doen. Dit heeft ook gevolgen voor de beschikbaarheid van medische voorzieningen, aldus het ministerie. Bovendien zijn directe vluchten tussen Rusland en de Europese Unie niet meer mogelijk. Het advies om alleen naar Rusland te gaan voor noodzakelijke reizen gold al sinds eind februari.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sancties getroffen tegen Rusland vanwege de inval in Oekraïne, zoals het uitsluiten van banken van het internationale betalingsverkeer. Ook heeft Rusland het luchtruim gesloten voor vliegtuigen vanuit veel landen, waaronder Nederland. Veel westerse luchtvaartmaatschappijen vlogen al niet meer naar Rusland.

Wie nu nog in Rusland is, krijgt het dringende advies om te vertrekken. Dat geldt ook voor mensen die er permanent wonen. Het ministerie raadt hen aan goed te bedenken in welke situatie ze willen vertrekken en hoe dat dan veilig kan. Mensen die blijven, krijgen het advies om een noodpakket aan te leggen en alle reispapieren op orde te hebben. Van een evacuatie door de Nederlandse overheid is volgens het ministerie geen sprake.

De kleurcodes die al golden voor Rusland veranderen vooralsnog niet. Voor de grens met Oekraïne geldt code rood, vanwege de oorlog die daar sinds ruim een week woedt. Ook voor Tsjetsjenië en Dagestan geldt code rood, onder meer vanwege het risico op terroristische aanslagen. Voor gebieden met code rood geldt het advies om er niet heen te reizen. De rest van Rusland krijgt code oranje. Dat houdt in dat het ministerie niet-essentiële reizen afraadt.

Meer uit Binnenland

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

HILVERSUM (ANP) - De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een verlaging van ruim 75 procent, meldt de NOS in een persbericht.

8 uur geleden
Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.

10 uur geleden
Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het zogeheten B-gebouw. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om gemaskerde demonstranten, die leuzen schreeuwen en de deuren naar de lokalen blokkeren.

10 uur geleden
Bestuur Zuidoost: vaardig iemand anders af dan Bosma op 1 juli

AMSTERDAM (ANP) - Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam ziet liever dat het parlement een andere vertegenwoordiger dan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma stuurt naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. In een verklaring noemt het bestuur de uitnodiging van Bosma om aanwezig te zijn bij de Keti Koti-herdenking "een duivels dilemma".

10 uur geleden
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.

10 uur geleden
Verdachte agent herinnert zich weinig van inzet geweld Dordrecht

ROTTERDAM (ANP) - Een 55-jarige politieman uit Rotterdam, die wordt verdacht van het verzwijgen van geweld tijdens een arrestatie in Dordrecht op sinterklaasavond in 2020, kan zich niet veel herinneren van die bewuste avond. Dat zei de man vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de rechtbank van Rotterdam.

11 uur geleden
Politiebonden vinden verlofbeperking rondom NAVO-top schrijnend

DEN HAAG (ANP) - De vier politievakbonden zijn niet te spreken over de verlofbeperking voor politiemensen vanwege de NAVO-top in Den Haag volgend jaar. Omdat er voor de top zoveel politie-inzet nodig is, krijgen werknemers pas aan het einde van dit jaar te horen of ze in de periode rondom het evenement in juni verlof kunnen opnemen.

11 uur geleden