Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie EZK: gasnoodplan hoeft nog niet geactiveerd te worden

Ministerie EZK: gasnoodplan hoeft nog niet geactiveerd te worden

DEN HAAG (ANP) - Het gasnoodplan van het ministerie van Economische Zaken (EZK) hoeft nog niet te worden geactiveerd. Dit bescherm- en herstelplan gas beschrijft welke maatregelen worden genomen als een gascrisis dreigt of als deze zich al voordoet. Er staat onder meer in beschreven hoe gas wordt verdeeld als het schaars wordt. Pas als er een tekort aan gas dreigt, wordt dat plan van kracht. Het ministerie heeft echter geen signalen die op zo'n tekort wijzen.

In het plan staat een maatregelenladder die beschrijft welke stappen er moeten worden gezet, afhankelijk van de ernst van de crisis. De minst verregaande maatregel is iedereen op te roepen tot minder gasgebruik. Als de crisis verergert, kan een extra heffing op gas worden opgelegd of kunnen industrieën worden gedwongen andere brandstof te gebruiken.

Als het plan wordt geactiveerd, krijgen zogeheten extra beschermde afnemers, zoals huishoudens en ziekenhuizen, voorrang bij de verdeling van gas. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van EZK weten. Hoe erger de crisis wordt, hoe drastischer de te nemen maatregelen zijn. Niet-beschermde afnemers worden op een bepaald moment van het gas afgesloten en later ook beschermde afnemers, zoals het midden- en kleinbedrijf.

Energiebesparing

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar niet langer afhankelijk is van Russische energie. Om dat te bereiken zet het kabinet in op de import van vloeibaar gas, het vullen van gasopslagen, het versneld opwekken van duurzame energie - zoals uit wind en zon - en meer nadruk op energiebesparing, stelt de woordvoerder. Een voorbeeld van dat laatste is de overheidscampagne om de verwarming lager te zetten.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom draait dinsdag de gaskraan dicht naar het Nederlandse GasTerra, de grootste gasinkoper in Nederland. GasTerra weigert het gas in roebels in te betalen, zoals dat in de EU is afgesproken als onderdeel van het sanctiepakket tegen Rusland. De stopzetting van de Russische gaslevering heeft echter geen gevolgen voor de levering van gas aan huishoudens en waarschijnlijk ook niet voor de gaslevering aan bedrijven, stelt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in een reactie. Het ministerie gaat niet in op de vraag of het besluit van Gazprom gevolgen kan hebben voor de gasrekening van huishoudens en bedrijven. Het is aan de markt hoe de gasprijs zich ontwikkelt.

De stopzetting van gaslevering door Gazprom heeft geen gevolgen voor afspraken die Nederland heeft voor gaslevering aan het buitenland, stelt de woordvoerder. GasTerra heeft elders gas ingekocht.

Meer uit Binnenland

BuZa: contact met beperkt aantal Nederlanders in Nieuw-Caledonië

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met "een beperkt aantal Nederlanders" in Nieuw-Caledonië die daar weg willen. Het gaat volgens een woordvoerder van het ministerie nu om minder dan tien mensen.

24 minuten geleden
Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

6 uur geleden
Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

10 uur geleden
Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

10 uur geleden
Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

NEW YORK (ANP) - Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

13 uur geleden
Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een "onvergetelijke" editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Met de loop haalden de ruim 5000 deelnemers geld op dat wordt gedoneerd aan "goede doelen die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker maken", zoals de organisatie het omschrijft.

15 uur geleden
Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

15 uur geleden