Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ministerie: 18.369 Oekraïners in opvang, plek voor 29.053

Ministerie: 18.369 Oekraïners in opvang, plek voor 29.053

DEN HAAG (ANP) - Nederland vangt momenteel zeker 18.369 vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandag. Gemeenten hebben tot dusver 29.053 plekken gecreëerd, daarvan zijn er dus iets minder dan 11.000 beschikbaar.

De overheid roept Oekraïense vluchtelingen ook op zich te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), om zo in aanmerking te komen voor (financiële) ondersteuning. Iets meer dan 11.000 Oekraïners hebben dat tot dusver gedaan.

Er lijkt sprake van een stijgende lijn, of tenminste een piek, in de bezettingsgraad van de opvangplekken. Vorige week schommelde die tussen de 50 en 55 procent, maandag waren ruim 63 procent van alle plekken bezet.

50.000 opvangplekken

Het totaal aantal vluchtelingen in Nederland ligt vrijwel zeker hoger, omdat er ook mensen zijn die Oekraïners thuis opvangen.

Het Rijk en de gemeenten hebben zich als taak gesteld om de komende tijd tot 50.000 opvangplekken in totaal te komen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kondigden vrijdag aan dat er gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf geschikt gaan worden gemaakt om mensen op te vangen.

Die plekken zijn niet alleen bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook reguliere asielzoekers uit andere landen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers waarschuwt al langer voor oplopende tekorten.

Meer uit Binnenland

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

41 minuten geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

5 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

7 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

7 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

8 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

8 uur geleden