Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister ziet in stikstofplan BBB/JA21 geen uitweg stikstofcrisis

Minister ziet in stikstofplan BBB/JA21 geen uitweg stikstofcrisis

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal ziet in het stikstofplan van BBB en JA21 nog geen uitweg uit de stikstofcrisis, schrijft zij aan de Tweede Kamer. De partijen hebben voorstellen gedaan die volgens hen vergunningverlening makkelijker maakt, maar volgens Van der Wal voldoen die niet aan bijvoorbeeld Brusselse wetgeving.

BBB-leider Caroline van der Plas en JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink willen onder meer dat de zogeheten 'kritische depositiewaarde' (KDW) uit de wet gaat. Die waarde bepaalt hoeveel stikstof op een bepaald stuk grond mag neerslaan. Liever zien zij dat naar de algehele staat van de natuur wordt gekeken, in plaats van alleen naar hoeveel stikstof neerkomt. Ook willen de partijen dat boeren of bouwers minder snel een vergunning nodig hebben, door de zogenoemde drempelwaarde fors te verhogen.

Het kabinet onderzoekt al of er alternatieven zijn voor de KDW, meldt Van der Wal. Zij verwacht dat er binnen een jaar besluitvorming komt, als er inderdaad alternatieven zijn. Van der Wal deelt "de stelling van de leden dat stikstofreductie geen doel op zichzelf is", maar dat het gaat om de staat van de natuur. Toch is de neerslag van stikstof "één van de grootste drukfactoren" die het naleven van de regels belemmert.

Ook voor het verhogen van de drempelwaarde ziet het ministerie momenteel "geen mogelijkheid". De natuur is nu al zo overbelast, dat er geen enkele ruimte is voor stikstofuitstoot zonder vergunning, aldus Van der Wal. In het voorstel van BBB en JA21 ontbreekt "een stevig pakket" aan extra maatregelen die ruimte vrijspelen voor een hogere drempelwaarde.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

23 uur geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden