Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Yeşilgöz: NCTV de fout in bij oordeel over politiek

Minister Yeşilgöz: NCTV de fout in bij oordeel over politiek

DEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had in zijn geheime rapportages geen kwalificaties mogen geven over politieke partijen als PVV en DENK. Dat stelt minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in een brief aan de Kamer. Beide partijen werden door de NCTV als polariserend gekwalificeerd, tot woede van de twee partijleiders.

Begin mei werd bekend dat de NCTV verzamelde informatie over politieke partijen deelde met ministeries, politie en buitenlandse inlichtingendiensten. Dat deed de NCTV in zogeheten weekberichten. In een aantal weekberichten "klonken normatieve stellingnames door over Kamerleden'. 'Dat had niet gemoeten", schrijft Yeşilgöz. "Analyses en duidingen moeten feitelijk van aard zijn en gericht zijn op relevante ontwikkelingen voor de nationale veiligheid. Hierin is geen ruimte voor persoonlijke meningen, zeker niet over politici."

De weekberichten werden niet op basis van formele afspraken met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld, maar wel met individuele medewerkers van veiligheidsorganisaties, meldt de minister aan de Kamer. Deze medewerkers wilden meer weten over de jihadistische dreiging in Nederland. "De achtergrond hiervan was het vergroten van de internationale kennispositie op de ontwikkeling van het jihadisme", stelt Yeşilgöz. De weekberichten werden volgens haar niet vertaald, maar werden altijd in het Nederlands geschreven.

PVV-leider Geert Wilders en DENK-voorman Farid Azarkan reageerden furieus toen begin deze maand de geheime rapportages van het NCTV naar buiten kwamen. Zij noemden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat zij op deze manier zijn weggezet.

Meer uit Politiek

Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

32 minuten geleden
Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. "De opgaven zijn groot en zeer ambitieus", zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle. "Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren."

41 minuten geleden
Waterschap Limburg: natte voeten niet altijd te voorkomen

ROERMOND (ANP) - Het voorkomen van overstromingen in Limburg mag niet leiden tot de bouw van metershoge kades. Bij de aanpak moet uiteraard gekeken worden naar de veiligheid van inwoners, maar natte voeten zijn niet altijd te voorkomen. Dat bleek woensdag in Roermond bij de presentatie van het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Dit bestuur wordt gedomineerd door de aan het CDA verwante fractie Waterbelang Limburg en BBB+.

45 minuten geleden
Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

ARNHEM (ANP) - Gelderland rekent op een "substantieel deel" van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor "een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent", zei hij woensdag.

1 uur geleden
Rutte: in Gronings gasdossier 'ook door mij' grote fouten gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende kabinetten zijn in de fout gegaan in de jaren dat Nederland profiteerde van gaswinning in Groningen, erkent premier Mark Rutte. Ook door zijn eigen kabinetten zijn grote en "ongekende fouten" gemaakt, zei hij aan het begin van het debat naar aanleiding van het parlementaire enquêterapport over het Groningse gasdossier. "En dus ook door mij", voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Yeşilgöz na belagen journalisten Bloemendaal: van pers blijf je af

DEN HAAG (ANP) - Van de vrije pers blijf je af. Zo reageert minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) woensdag op het verhaal van De Telegraaf, die meldt dat twee journalisten van de krant na afloop van een extra raadsvergadering over een opvanglocatie voor asielzoekers in Bloemendaal zijn belaagd.

2 uur geleden
Minister Wiersma keurt aanvraag goed van 31 nieuwe scholen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft de aanvragen voor 31 nieuwe scholen goedgekeurd, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de meeste gevallen (22 scholen) gaat het om aanvragen van al bestaande schoolbesturen, die bijvoorbeeld een vestiging zelfstandig verder willen laten gaan. De nieuwe scholen mogen in augustus 2024 hun deuren openen.

5 uur geleden