Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Yellen: wereldeconomie staat er beter voor dan verwacht

Minister Yellen: wereldeconomie staat er beter voor dan verwacht

BANGALORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De wereldeconomie staat er beter voor dan een paar maanden geleden was verwacht. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 in het Indiase Bangalore. Yellen riep verder op tot meer economische steun aan Oekraïne.

"In het najaar waren veel mensen bezorgd over een scherpe economische afzwakking over de hele wereld. De uitdagingen waar we mee te maken hebben zijn reëel en de toekomst is altijd onzeker, maar de vooruitzichten zijn verbeterd", aldus Yellen. Destijds was er op de financiële markten nog grote vrees voor een diepe recessie vanwege de hoge energieprijzen en renteverhogingen door centrale banken om de hoge inflatie onder controle te krijgen.

Yellen wees verder op de weerbaarheid van de Amerikaanse economie en de afzwakkende inflatie in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Er is volgens haar nog wel meer werk nodig om de inflatie echt onder controle te krijgen.

Sancties tegen Rusland

Verder verklaarde de minister dat de economische sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne een "zeer significant" effect hebben op de Russische economie. Zo zijn bijvoorbeeld de Russische olie-inkomsten volgens Yellen sterk gedaald door het prijsplafond van het Westen op Russische olie en petroleumproducten. Ook heeft het land volgens haar grote tekorten aan bepaalde materialen en onderdelen en is er een exodus van buitenlandse investeringen geweest. Ze noemde de invasie van Oekraïne een "strategische fout" van de Russische president Vladimir Poetin.

De minister stelde dat meer steun aan Oekraïne hoog op de agenda zal staan bij gesprekken met bondgenoten. "Zoals president Biden heeft gezegd, wij staan naast Oekraïne in de strijd, zolang als nodig is. Aanhoudende en robuuste steun voor Oekraïne zal een belangrijk punt van discussie zijn tijdens mijn tijd hier in India." Er zal volgens haar ook gepraat worden over meer sancties tegen Rusland.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

5 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

12 uur geleden