Minister wil zo snel mogelijk brede toegang tot oorlogsarchief
DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) wil "zo snel mogelijk en op een goede manier" meer openheid en toegankelijkheid bieden rond het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Het beladen oorlogsarchief zou begin dit jaar volledig openbaar en deels digitaal doorzoekbaar worden voor iedereen, maar de minister stelde dat uit na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over privacyrisico's. Bruins benadrukte vrijdag nogmaals bezig te zijn met een wetswijziging die de brede toegankelijkheid mogelijk moet maken en er wordt ook gewerkt aan een tussenoplossing.
Het NIOD riep eerder op de dag op de dossiers alsnog zo snel mogelijk online beschikbaar te maken zoals oorspronkelijk gepland was, maar "met voldoende veiligheids- en andere beperkende maatregelen". Op 2 januari verscheen namelijk wel een lijst met namen van mensen die in het beladen oorlogsarchief voorkomen als verdachte van collaboratie met de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, maar de bijbehorende dossiers zijn lastiger te bekijken. De publicatie van alleen de namenindex kan volgens het NIOD leiden tot "suggestieve associaties".
"Ik deel het pleidooi van het NIOD voor zorgvuldigheid, openheid, zoveel mogelijk tempo en respect richting alle betrokkenen volledig", aldus Bruins. Maar hij houdt dus wel vast aan de volgens hem noodzakelijke wetswijziging, die het NIOD te lang vindt duren. Het oorlogsinstituut wil dat met de juiste digitale veiligheidswaarborgen de dossiers die tot dusver gescand zijn online komen.
Tot het moment dat alle dossiers gescand zijn en de wet is gewijzigd, wil de minister mensen met een onderzoeksbelang de kans bieden om het digitale archief alvast te raadplegen in de studieruimte van het Nationaal Archief. Dat werkt daar momenteel "hard" aan, aldus Bruins. Het NIOD was eerst ook voor dit plan, maar vindt deze tussenstap door de publicatie van de namenlijst niet meer haalbaar. "Om verdere schade te beperken, is snelle actie noodzakelijk", aldus het oorlogsinstituut.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De minister van Asiel en Migratie mocht de asielaanvraag van een erkende vluchteling niet afwijzen, oordeelde de rechtbank in Haarlem donderdag. De betrokken man zou volgens de minister een gevaar vormen voor de openbare orde. "De asielzoeker is weliswaar veroordeeld, maar niet voor een bijzonder ernstig misdrijf en vormt geen gevaar voor de samenleving", aldus de rechtbank.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet blijft erbij dat bijna gratis kinderopvang, in ieder geval in eerste instantie, alleen gaat gelden voor ouders met betaald werk. Dat maakte staatssecretaris Jurgen Nobel (Sociale Zaken) duidelijk tijdens een debat waarin verschillende partijen lieten weten voorstander te zijn van een ruimere regeling.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 heeft donderdag in een landbouwdebat kritiek gekregen van BBB, ChristenUnie en SGP op het standpunt dat de veestapel gehalveerd moet worden. Toen de rechter woensdag bepaalde dat de staat wettelijke stikstofdoelen voor eind 2030 moet halen, reageerde D66-leider Rob Jetten dat halveren van de veestapel "onvermijdelijk" is.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen, ooit onderdeel van de Belastingdienst, moet eigenlijk weg bij het ministerie van Financiën. Dat oppert de spoedcommissie onder leiding van oud-Kamerlid Chris van Dam in een ongevraagd advies. De commissie bracht advies uit over de hersteloperatie van het toeslagenschandaal, maar gaf in het 'naschrift' het advies dat Toeslagen mogelijk thuishoort bij het ministerie van Sociale Zaken.
9 uur geleden