Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil verbod op stroomhalsbanden voor honden in Brussel

Minister wil verbod op stroomhalsbanden voor honden in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische hoofdstad Brussel gaat het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verbieden. Vlaanderen besloot eerder dit jaar al tot een verbod in 2027. In Nederland is het sinds 1 januari verboden om een elektrische halsband of andere apparatuur te gebruiken die een stroomstoot aan een hond kan geven.

Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarin negentien gemeenten waaronder de hoofdstad liggen, maakt dat bekend naar aanleiding van een verbodsadvies van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn. "Elektrische halsbanden veroorzaken onnodig en buitensporig leed bij dieren terwijl er andere opvoedingsmethoden bestaan", zegt hij. De raad pleit ook voor het promoten van positieve trainingsmethoden waarbij geen stroomstoten worden gegeven als de hond blaft of om andere redenen door het baasje tot de orde wordt geroepen.

Over het gebruik van stroomhalsbanden bij honden bestaat in België al langer discussie. De halsbanden worden onder meer door de politie en het leger gebruikt om honden op te leiden. Volgens tegenstanders leiden de trainingen met behulp van stroomstootjes tot hogere risico's op agressie, angst en ander ongewenst gedrag.

Achterhaalde praktijk

Eerder dit jaar voerde het Vlaams Gewest, de Nederlandstalige noordelijke deelstaat van België, wetgeving in die het gebruik en de verkoop van stroomhalsbanden strafbaar maakt vanaf 1 januari 2027. "We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk", zei de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts toen. "Een huisdier is een deel van je gezin en een gezinslid geef je geen elektrische schok bij een natuurlijke reflex of gewoon omdat je op een knop drukt." Halsbanden die ingesteld zijn op een onzichtbare omheining blijven in Vlaanderen wel toegelaten.

In Wallonië zijn nog geen wetgevende initiatieven in gang gezet om ook in Franstalig België de stroomhalsband te verbieden.

Meer uit Buitenland

Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

2 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

3 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

4 uur geleden
British Museum vraagt hulp publiek bij zoektocht gestolen stukken

LONDEN (ANP/AFP) - The British Museum schakelt de hulp van het Britse publiek in bij het terugvinden van een groot aantal gestolen items. Het museum lanceerde dinsdag een website waar beschrijvingen staan van de vermiste items en foto's van stukken die nog wel in de collectie aanwezig zijn en lijken op de verdwenen kostbaarheden. In augustus maakte de Londense trekpleister bekend dat er zo'n 2000 stukken waren verdwenen door diefstallen van een medewerker.

5 uur geleden
Russische rechtbank verwerpt hoger beroep Kremlincriticus Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zijn hoger beroep verloren tegen een veroordeling voor extremisme. Hij kreeg daar eerder negentien jaar cel voor opgelegd. Journalisten waren ondanks protesten van Navalni en zijn advocaten niet welkom tijdens het grootste deel van de beroepszaak. Ze mochten alleen de uitspraak bijwonen.

5 uur geleden
Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

7 uur geleden