Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil toegang tot versleutelde berichten

Minister wil toegang tot versleutelde berichten

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft opnieuw gepleit voor een 'achterdeur’ in de versleuteling van informatie bij techbedrijven, zodat opsporingsdiensten in bijvoorbeeld kinderpornozaken berichten kunnen ontsleutelen. Dat zei hij tegen nieuwssite Politico, voorafgaand aan een werkbezoek aan de Verenigde Staten.

Grapperhaus zei tegen Politico "het belang" van zogeheten encryptie te begrijpen. "Maar ik denk dat we tot overeenstemming met techbedrijven moeten komen over toegangssleutels als er verdenkingen zijn van ernstige misdrijven." Hij heeft die zorgen met Europese collega’s gedeeld.

De minister gaat met zijn uitlatingen in tegen het staande kabinetsbeleid. Vorige maand deed hij vergelijkbare uitspraken tegen Nieuwsuur. Zijn ministerie benadrukte toen dat er geen concrete voorstellen aankomen en dat Grapperhaus slechts wil dat er "een gesprek op gang komt" over de balans tussen privacy en de aanpak van ernstige misdrijven.

Facebook

Grapperhaus is deze week in Washington op bezoek bij zijn Amerikaanse collega William Barr. In een open brief aan Facebook doet die een oproep om af te zien van verdere versleuteling van berichten die via Facebook worden verstuurd, als er niet een achterdeur voor opsporingsdiensten wordt ingebouwd.

De brief is mede ondertekend door ministers van de Britse en Australische regeringen. Een woordvoerder zegt dat Grapperhaus zijn naam niet onder de brief zet, maar dat hij de "intentie van de oproep" van Barr wel steunt.

Kabinetsbeleid

D66-Kamerlid Kees Verhoeven uitte vorige maand zijn zorgen over de uitspraken van de minister. In reactie op Verhoevens vragen herhaalde Grapperhaus toen "het kabinetsstandpunt dat het niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland".

"Onacceptabel", zegt Verhoeven over de nieuwe uitspraken. "Minister Grapperhaus pleit ineens wéér voor het verzwakken van encryptie. Hij handelt hiermee in strijd met kabinetsbeleid! Dit moet stoppen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden