Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil schoonmaak plaats delict niet aan nabestaanden laten

Minister wil schoonmaak plaats delict niet aan nabestaanden laten

DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden moeten niet zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het huis waar hun naaste door een misdrijf om het leven is gekomen. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft de Kamer beloofd dat hij dat gaat regelen. Vrijwel alle fractie waren hier tijdens een commissiedebat over slachtofferbeleid over begonnen. Nu is het zo dat nabestaanden zelf moeten schoonmaken of opdraaien voor de schoonmaakkosten.

"Het is eigenlijk te gruwelijk voor woorden dat je het erover moet hebben, maar soms wordt er een moord gepleegd en zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor het reinigen van de aangetroffen woning. En u kunt zich wel voorstellen in wat voor staat die soms kan zijn", zei SP'er Michiel van Nispen. "Je zal toch maar het bloed van je kind moeten opruimen op een plaats delict", zei PVV'er Lilian Helder. Joost Eerdmans (JA21) en Ulysse Ellian (VVD) hadden vergelijkbare vragen.

"Het is niet alleen schrijnend, ik vind het ook ernstig", antwoordde Weerwind. Hij zei te vinden "dat het geregeld moet worden", en eind dit jaar te laten weten hoe hij dat gaat doen. "Ik wil geen Rupsje Nooitgenoeg zijn", wierp Van Nispen tegen, maar "moet dit echt tot het eind van het jaar wachten?"

"Ik moet kijken hoe ik dit ga betalen, hoe zorg ik voor een landelijk dekkend netwerk, hoe zorg ik dat het snel gebeurt en er geen weken tussen liggen of maanden tussen liggen", zei Weerwind daarop. Sneller is volgens hem om die reden niet mogelijk.

Meer uit Binnenland

Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

21 minuten geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Zo'n duizend mensen demonstreren zaterdagmiddag in Heerlen voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze lopen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

23 minuten geleden
Klimaatdemonstranten weer op A12

DEN HAAG (ANP) - Klimaatdemonstranten hebben zaterdag opnieuw de A12 in Den Haag betreden, meldt de gemeente Den Haag. Het is de vijftiende dag op rij dat actievoerders van Extinction Rebellion met een wegblokkade eisen dat de overheid stopt met regelingen die de fossiele industrie steunen.

1 uur geleden
Afvalverwerker AVR na brand nog dagenlang onbruikbaar

ROTTERDAM (ANP) - AVR in Rotterdam verwacht dat het verbranden van huisafval voorlopig nog niet kan opstarten na de brand die twee dagen lang bij de afvalverwerker heeft gewoed. "Alles ligt sinds donderdagmorgen stil. We hebben nog geen idee wanneer we weer kunnen opstarten, maar het gaat zeker dagen duren. Mogelijk zelfs langer", laat een woordvoerder van het bedrijf aan het ANP weten.

1 uur geleden
Fremantle Highway komt aan in haven van Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagochtend in Rotterdam aangekomen, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

5 uur geleden
Brand bij afvalverwerker in Rotterdam geblust

ROTTERDAM (ANP) - De brand die sinds donderdagochtend woedde in een loods van afvalverwerker AVR in Rotterdam is uit. Volgens de veiligheidsregio is zaterdag rond 06.30 uur het sein brand meester gegeven. Er zouden geen smeulende brandresten meer zijn aangetroffen.

5 uur geleden
Asielzoekerscentra doen mee aan Nationale Burendag

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd asielzoekerscentra in Nederland doen zaterdag mee aan Nationale Burendag. Deze door het Oranjefonds georganiseerde dag is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving. Vorig jaar kwamen ongeveer 12.000 mensen een kijkje nemen in een asielzoekerscentrum, aldus het COA.

9 uur geleden