Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil jongeren regelmatig herinneren aan orgaandonatie

Minister wil jongeren regelmatig herinneren aan orgaandonatie

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid wil jongeren er regelmatig aan herinneren dat ze een keuze kunnen maken over orgaandonatie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief. Het aantal volwassenen tot 24 jaar dat zelf aangeeft wel of geen organen te willen doneren na overlijden, is de afgelopen jaren volgens hem lager dan bij mensen ouder dan 24 jaar.

De minister laat onderzoeken of een herinneringsbrief aan 21-jarigen die met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister staan, kan werken. "Ik zie dit als een structureel communicatiemiddel om jongeren opnieuw te herinneren aan hun donorregistratie", aldus Kuipers. Jongeren krijgen op school ook voorlichting over orgaandonatie, onder meer van mensen met persoonlijke ervaring.

Een campagne die jongeren rond de jaarwisseling eraan moest herinneren dat ze zelf kunnen invullen of ze donor willen worden of niet, zorgde volgens Kuipers voor "mooie resultaten". Het aantal inschrijvingen in het donorregister lag 25 procent hoger dan de weken voor de campagne. Meer dan 2400 jongeren die in het register stonden met 'geen bezwaar', maakten tijdens de campagne een keuze. Voor die tijd deden iets meer dan 2000 jongeren dat.

Vorig jaar hebben 285 mensen organen afgestaan na overlijden, het hoogste aantal ooit volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Eind dit jaar wordt duidelijk of dit komt door de aangepaste donorwet die in 2020 is ingegaan. Sinds zo'n drie jaar is iedereen vanaf 18 jaar automatisch donor, tenzij iemand zelf aan het register heeft gemeld geen organen te willen afstaan na overlijden. Voor deze wetswijziging was iemand alleen donor als diegene dit actief had aangegeven.

Meer uit Gezond

Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

2 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

2 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

2 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

3 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

3 dagen geleden
Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

4 dagen geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

4 dagen geleden