Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

DEN HAAG (ANP) - Op het ronselen van stemmen en de voorbereidingen daartoe komt een half jaar celstraf te staan. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat de Kieswet aanpassen, heeft ze vrijdag bekendgemaakt.

Het ronselen van volmachten bij verkiezingen is nu al strafbaar, het treffen van voorbereidingen daartoe nog niet. De bestaande strafmaat voor ronselaars gaat omhoog van één naar zes maanden celstraf. Die gaat ook gelden voor de mensen die proberen stemmen te ronselen, via bijvoorbeeld een verzoek per e-mail of WhatsApp. Beide worden een misdrijf, wil de minister.

"Niets is belangrijker dan een eerlijk verloop van verkiezingen", licht de minister haar plan om de Kieswet aan te passen toe. "Mensen die volmachten ronselen maken de democratie kapot." Nu is alleen 'fysiek' ronselen strafbaar, zoals het aanbellen bij mensen thuis waarbij om een volmacht wordt gevraagd. Het aanpakken van digitaal ronselen is nu niet in de wet geregeld, zegt de Kiesraad. "Dat kan natuurlijk niet, dat moet ik als minister oppakken", zegt Bruins Slot.

Afschrikken

De minister hoopt en verwacht dat een (hogere) celstraf een afschrikkende werking zal hebben. "Je bent bezig vals te spelen bij eerlijke verkiezingen. Op die manier schaadt je de democratie. Dat mag stevig worden aangepakt."

Het ronselen komt niet op grote schaal voor, weet Bruins Slot op basis van onderzoek door de Kiesraad. In de afgelopen tien jaar zijn er dertien zaken voor de rechter gekomen. Nu lopen er drie zaken, na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Het gaat Bruins Slot vooral om het principe. "Verkiezingen moeten eerlijk verlopen."

De aangescherpte Kieswet zal er nog niet zijn voor de verkiezingen van Provinciale Staten in maart komend jaar en de daaropvolgende getrapte verkiezingen van de Eerste Kamer. De minister hoopt het wetsvoorstel eind dit jaar bij de Tweede Kamer in te dienen.

Meer uit Politiek

Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

23 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

1 dag geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

1 dag geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

1 dag geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

1 dag geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

1 dag geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

1 dag geleden