Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

Minister wil half jaar celstraf voor ronselen van stemmen

DEN HAAG (ANP) - Op het ronselen van stemmen en de voorbereidingen daartoe komt een half jaar celstraf te staan. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat de Kieswet aanpassen, heeft ze vrijdag bekendgemaakt.

Het ronselen van volmachten bij verkiezingen is nu al strafbaar, het treffen van voorbereidingen daartoe nog niet. De bestaande strafmaat voor ronselaars gaat omhoog van één naar zes maanden celstraf. Die gaat ook gelden voor de mensen die proberen stemmen te ronselen, via bijvoorbeeld een verzoek per e-mail of WhatsApp. Beide worden een misdrijf, wil de minister.

"Niets is belangrijker dan een eerlijk verloop van verkiezingen", licht de minister haar plan om de Kieswet aan te passen toe. "Mensen die volmachten ronselen maken de democratie kapot." Nu is alleen 'fysiek' ronselen strafbaar, zoals het aanbellen bij mensen thuis waarbij om een volmacht wordt gevraagd. Het aanpakken van digitaal ronselen is nu niet in de wet geregeld, zegt de Kiesraad. "Dat kan natuurlijk niet, dat moet ik als minister oppakken", zegt Bruins Slot.

Afschrikken

De minister hoopt en verwacht dat een (hogere) celstraf een afschrikkende werking zal hebben. "Je bent bezig vals te spelen bij eerlijke verkiezingen. Op die manier schaadt je de democratie. Dat mag stevig worden aangepakt."

Het ronselen komt niet op grote schaal voor, weet Bruins Slot op basis van onderzoek door de Kiesraad. In de afgelopen tien jaar zijn er dertien zaken voor de rechter gekomen. Nu lopen er drie zaken, na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Het gaat Bruins Slot vooral om het principe. "Verkiezingen moeten eerlijk verlopen."

De aangescherpte Kieswet zal er nog niet zijn voor de verkiezingen van Provinciale Staten in maart komend jaar en de daaropvolgende getrapte verkiezingen van de Eerste Kamer. De minister hoopt het wetsvoorstel eind dit jaar bij de Tweede Kamer in te dienen.

Meer uit Politiek

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

AMERSFOORT (ANP) - Op het congres van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort heeft een partijlid, een zekere heer Schouten, gedreigd op te stappen bij de partij als een homoseksuele senaatskandidaat, de eerste in de partijgeschiedenis, op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer blijft staan. De kandidaten werden op het congres aan het publiek voorgesteld en leden konden nog kort het woord daarover voeren.

2 uur geleden
Minister Dijkgraaf over misstanden DWDD: nooit signalen gekregen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in de tijd dat hij regelmatig aan tafel zat bij DWDD "nooit iets meegekregen" van de onveilige werkcultuur die er zou heersen. "Dit is allemaal nieuw voor mij", zegt de minister, die ook meerdere wetenschapscolleges heeft gegeven onder de vlag van de destijds zeer populaire talkshow.

20 uur geleden
Kamer overwegend positief over stikstofplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - De maatregelen die het kabinet vrijdag presenteerde om de stikstofuitstoot te verminderen, vallen overwegend goed in de Tweede Kamer. Zo zijn GroenLinks, CDA en D66 blij dat het kabinet duidelijkheid heeft kunnen scheppen over de aanpak van de stikstofcrisis.

22 uur geleden
Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, en ook in de supermarkten moeten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen, zegt landbouwminister Piet Adema. De afspraken die hij wil vastleggen in het landbouwakkoord moeten daartoe leiden. "Mijn bedoeling is om de schappen met duurzame producten te vullen. En dat het geen keuzemenu meer is", aldus de bewindsman in een toelichting op zijn plannen op vrijdag.

22 uur geleden
Milieuorganisaties niet ontevreden over plannen kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie noemt het "rechtvaardig dat het kabinet ook banken, toeleveranciers en supermarkten wil laten meebetalen aan de oplossing van de stikstof- en klimaatcrisis". Deze bedrijven hebben volgens de organisatie "jarenlang goed verdiend aan de huidige crisis".

22 uur geleden
Rutte: excuses slavernij te politiek controversieel voor Koning

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt dat als er excuses worden aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden, het niet aan de koning is om dat te doen. De vorst is namelijk een "symbool van de eenheid van het land", redeneert Rutte. "Die wil je niet in het politieke debat trekken."

23 uur geleden
Kabinet wil dat mensen en bedrijven veel drinkwater gaan besparen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en burgers moeten maar liefst 20 procent minder drinkwater gaan gebruiken, kondigt minister Mark Harbers (Waterstaat) vrijdag aan. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet komt om op de langere termijn om te gaan met droogte als gevolg van klimaatverandering. Ook moet Nederland beter bestand worden tegen wateroverlast.

1 dag geleden