Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil Europees onderzoek naar ventilatie vliegtuigen

Minister wil Europees onderzoek naar ventilatie vliegtuigen

DEN HAAG (ANP) - Er is geen wetenschappelijk bewijs dat speciale filters in de ventilatiesystemen van vliegtuigen verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. Dat erkent minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), die zegt zich in Europees verband hard te zullen maken voor nader onderzoek.

Kritische Tweede Kamerleden wilden van Van Nieuwenhuizen weten waar zij op baseert dat vliegen veilig is zonder anderhalve meter afstand tussen de passagiers. De minister zegt te varen op adviezen van het RIVM, en op internationale richtlijnen. Maar hard wetenschappelijk bewijs is er volgens haar nog niet.

Wel zegt ze dat in internationaal verband al langer onderzoek loopt naar de verspreiding van virussen in vliegtuigen. Ze wil zich er hard voor maken dat hier vaart achter wordt gezet, ook specifiek voor het coronavirus. "Ik denk niet dat ik daarbij veel tegenstand zal ondervinden. Iedereen is op zoek naar hoe we dit virus het beste kunnen bestrijden."

Gezondheidsverklaring

Waar bijvoorbeeld in het openbaar vervoer de capaciteit wordt beperkt, mogen vliegtuigen in principe helemaal vol zitten. Van Nieuwenhuizen wijst er evenwel op dat dit voorlopig nog niet aan de orde is. In de praktijk lukt het volgens haar nu vaak nog best goed om passagiers over het vliegtuig te spreiden.

Omdat dit niet altijd kan, is het dragen van een mondkapje aan boord verplicht, net als in trein en bus. Daarnaast zouden de filters in het luchtverversingssysteem het risico op besmetting dus binnen de perken houden. Van Nieuwenhuizen laat nog uitzoeken of alle vliegtuigen die Nederlandse luchthavens aandoen met zulke filters zijn uitgerust.

De minister benadrukt verder dat er verschillen zijn tussen luchtvaart en openbaar vervoer die een andere aanpak rechtvaardigen. Zo moeten passagiers voor zij gaan vliegen een gezondheidsverklaring invullen. Als toch een passagier besmet blijkt, is makkelijker te achterhalen wie allemaal bij die persoon in de buurt hebben gezeten dan bij trein of bus.

Meer uit Politiek

BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

3 uur geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

11 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

12 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

21 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden