Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil dat gedragscode farmaceuten ook over prijzen gaat

Minister wil dat gedragscode farmaceuten ook over prijzen gaat

DEN HAAG (ANP) - Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is niet tevreden over een gedragscode die de geneesmiddelenindustrie voor zichzelf heeft opgesteld. In de code wordt tot ongenoegen van de bewindsman met geen woord gerept over de soms zeer hoge prijzen voor medicijnen, terwijl daar vaak discussie over is.

"Ik vind dat in een code voor farmaceutische bedrijven iets hoort te staan over goede medicijnen voor redelijke prijzen", zegt Bruins. Daarnaast vindt hij de transparantie over hoe de prijzen van geneesmiddelen tot stand komen, "volstrekt onvoldoende." Nog voordat dit kabinet afzwaait wil de minister een verbeterde versie ontvangen waar die twee punten wél in terugkomen.

Bruins vindt het nog te vroeg om de gedragscode van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) , die hij vrijdag in ontvangst mocht nemen, dan maar direct in de prullenbak te gooien. "Ik ga hem eerst van kaft tot kaft lezen. Misschien zijn er nog wel andere opmerkingen bij te maken."

Gedragscode

In de gedragscode staan 38 afspraken over integriteit, transparantie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en kwaliteit. Maar de prijzen komen dus niet aan bod. "Als branchevereniging kunnen we niks zeggen over prijzen van individuele leden. Maar deze code is een startpunt waar we verder mee kunnen" aldus een woordvoerster van de vereniging.

Alle ruim veertig geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de vereniging hebben de code ondertekend. Het is volgens de VIG een code die helder maakt vanuit welke principes de sector werkt en waar de sector voor staat. Een onafhankelijk adviescollege monitort of leden zich aan de code houden.

Advies

Daarnaast kan het college gevraagd en ongevraagd advies geven aan bedrijven zodat de code zich verder kan ontwikkelen. Dit college, onder leiding van oud-minister André Rouvoet, publiceert ook een openbaar jaarverslag.

VIG-voorzitter Aarnoud Overkamp: "We geloven niet dat we nu al klaar zijn. De code is aanleiding voor een intensiever gesprek binnen de sector en met de samenleving. Dit is nadrukkelijk bedoeld als een begin."

Meer uit Gezond

Spoedeisende zorg iets minder snel bereikbaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal ziekenhuislocaties met een afdeling spoedeisende hulp (SEH) en/of een afdeling acute verloskunde is tussen juni vorig jaar en maart dit jaar enigszins gedaald, constateert gezondheidsinstituut RIVM. Het analyseert, in opdracht van het gezondheidsministerie, periodiek het aanbod en de bereikbaarheid van onmiddellijk noodzakelijke zorg in Nederland. De daling komt vooral door concentraties.

3 uur geleden
Verschillen in kankerbehandeling tussen lage en hoge inkomens

UTRECHT (ANP) - Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een behandeling tegen een tumor dan patiënten die meer te besteden hebben, constateert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), een onafhankelijk kennisinstituut.

18 uur geleden
Veel bellers Noord-Hollands ziekenhuis na sluiten Co-Med-praktijk

DEN HELDER (ANP) - Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar sinds vorige week dicht is. "Patiënten weten nog niet welke route ze moeten bewandelen", meldt de organisatie achter de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar.

1 dag geleden
Bredase huisartsen: snel opvolger als Co-Med definitief sluit

BREDA (ANP) - Als de vestigingen in Breda van huisartsenketen Co-Med definitief hun deuren sluiten, komen andere huisartsen in de gebouwen werken. Patiënten kunnen daar dan naar verwezen worden "zodat zij over een aantal maanden weer een reguliere vaste huisarts en praktijk kunnen hebben", meldt de overkoepelende Huisartsen Zorggroep Breda maandag.

1 dag geleden
Huisartsengenootschap: alert op MERS-besmetting Mekka-gangers

UTRECHT (ANP) - Mensen die afgelopen week op bedevaart in Mekka in Saudi-Arabië zijn geweest, zouden daar besmet kunnen zijn geraakt met MERS. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een oudere versie van het coronavirus. Huisartsen moeten gezondheidsklachten van de pelgrims daarom goed in de gaten houden. Dat adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

4 dagen geleden
Praktijken van huisartsenketen Co-Med 'tot nader order' gesloten

MAASTRICHT (ANP) - De praktijken van de commerciële huisartsenketen Co-Med zijn "tot nader order" gesloten. Mensen die vrijdag naar vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond bellen, krijgen allemaal dezelfde automatische boodschap daarover te horen.

4 dagen geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

5 dagen geleden