
Minister wil buitenlandse topwetenschappers naar Nederland halen
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) richt een fonds op om buitenlandse topwetenschappers naar Nederland te halen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bruins dat "tientallen topwetenschappers" van alle nationaliteiten naar Nederland moeten komen. Het fonds moet zo snel mogelijk operationeel zijn.
Hoewel alle nationaliteiten welkom zijn, lijkt het fonds een antwoord op toenemende zorgen van Amerikaanse wetenschappers over het veranderende klimaat onder president Donald Trump. Wetenschappers voelen zich in de Verenigde Staten steeds meer aan banden gelegd. Het gaat volgens onderzoekers dan onder meer om censuur en controle van hun communicatie, maar ook om politiek ingrijpen op gebieden als klimaatwetenschappen en genderidentiteit. Frankrijk begon daarom eerder al een programma om Amerikaanse wetenschappers naar het land te lokken.
"De wereld verandert. Spanningen nemen toe. We zien dat steeds meer wetenschappers op zoek gaan naar een andere plek om hun werk te kunnen doen", schrijft Bruins. "Ik wil dat meer internationale topwetenschappers dat hier komen doen. Topwetenschappers zijn immers goud waard voor ons land en voor Europa."
Grootste economische waarde
Hoeveel geld het ministerie in het fonds stopt, is nog niet bekend. Daarover moet nog worden overlegd met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Bruins wilde het fonds toch al aankondigen, "omdat op dit moment wetenschappers nadenken waar zij hun carrière willen vervolgen. Het is belangrijk dat zij daarbij ook aan Nederland denken."
NWO pleitte een dag eerder nog voor een dergelijk initiatief en is "van harte bereid het verzoek voortvarend op te pakken". Voorzitter Marcel Levi noemt kennis "de grootste economische waarde" van Nederland. "Talent dat hier wil werken is keihard nodig. Er is al jaren een braindrain vanuit Europa naar andere landen, het is niet verkeerd om de rollen eens om te draaien", reageert hij.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden