Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren "flinke beuken" uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad "altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat". Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd.

Tijdens een commissiedebat moest de minister op veel gebieden zeggen dat haar beleid voor de komende periode nog nader uitgewerkt wordt. Zo zegde ze toe volgende maand met een brief te komen waarin ze op een rij zet hoeveel politiemensen er de komende tijd worden opgeleid en waar zij kunnen worden ingezet. Tijdens deze kabinetsperiode zullen er jaarlijks tweehonderd agenten worden opgeleid, maar dat zal in combinatie met de uitstroom van politiemensen niet genoeg zijn om de bemensing op het gewenste niveau te krijgen. "De komende jaren blijft het heel krap. Ik kan het niet mooier maken", aldus Yeşilgöz. Pas vanaf 2025 is de situatie weer "in balans".

Ook op het gebied van het veelbesproken stelsel bewaken en beveiligen moeten de plannen nog nader uitgewerkt worden, mede omdat er nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aankomt. Het kabinet wil de manier waarop bedreigde personen beveiligd worden grondig onder handen nemen. Dat stelsel staat onder druk doordat het aantal mensen dat ernstig bedreigd wordt sterk is toegenomen. Het gaat dan onder meer om journalisten, politici en advocaten. Aanleiding voor het OVV-onderzoek zijn de moorden op Reduan B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.

De druk op het stelsel bewaken en beveiligen is een punt van grote zorg, ook omdat de organisatie daar helemaal niet op is ingericht. Bovendien kampt het systeem met personeelstekorten doordat de politie en inmiddels ook de Koninklijke Marechaussee overvraagd worden. Yeşilgöz zegt te kijken hoe die diensten ontlast kunnen worden, bijvoorbeeld met inzet van andere militairen of particuliere beveiligers. Desondanks zal het volgens haar ook bij politiediensten als de DKDB, die een belangrijke rol speelt in de beveiliging van bedreigde personen, het komend jaar "nog krap worden".

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

14 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

15 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

16 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

21 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 dag geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden