Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

Minister wil 'beuken uitdelen aan misdaad', maar vraagt geduld

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz hoopt de zware criminaliteit de komende jaren "flinke beuken" uit te delen, maar tempert tegelijk de verwachtingen. Ze zei in de Tweede Kamer dat de georganiseerde misdaad "altijd meer geld zal hebben en altijd meedogenloos zal zijn, en zich niet zal laten afbakenen door de kaders van de rechtsstaat". Bovendien vraagt de aanpak veel werk en vergt die daardoor ook veel tijd.

Tijdens een commissiedebat moest de minister op veel gebieden zeggen dat haar beleid voor de komende periode nog nader uitgewerkt wordt. Zo zegde ze toe volgende maand met een brief te komen waarin ze op een rij zet hoeveel politiemensen er de komende tijd worden opgeleid en waar zij kunnen worden ingezet. Tijdens deze kabinetsperiode zullen er jaarlijks tweehonderd agenten worden opgeleid, maar dat zal in combinatie met de uitstroom van politiemensen niet genoeg zijn om de bemensing op het gewenste niveau te krijgen. "De komende jaren blijft het heel krap. Ik kan het niet mooier maken", aldus Yeşilgöz. Pas vanaf 2025 is de situatie weer "in balans".

Ook op het gebied van het veelbesproken stelsel bewaken en beveiligen moeten de plannen nog nader uitgewerkt worden, mede omdat er nog een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aankomt. Het kabinet wil de manier waarop bedreigde personen beveiligd worden grondig onder handen nemen. Dat stelsel staat onder druk doordat het aantal mensen dat ernstig bedreigd wordt sterk is toegenomen. Het gaat dan onder meer om journalisten, politici en advocaten. Aanleiding voor het OVV-onderzoek zijn de moorden op Reduan B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.

De druk op het stelsel bewaken en beveiligen is een punt van grote zorg, ook omdat de organisatie daar helemaal niet op is ingericht. Bovendien kampt het systeem met personeelstekorten doordat de politie en inmiddels ook de Koninklijke Marechaussee overvraagd worden. Yeşilgöz zegt te kijken hoe die diensten ontlast kunnen worden, bijvoorbeeld met inzet van andere militairen of particuliere beveiligers. Desondanks zal het volgens haar ook bij politiediensten als de DKDB, die een belangrijke rol speelt in de beveiliging van bedreigde personen, het komend jaar "nog krap worden".

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 3 maanden geleden
ze wil beuken...............waar doet me dat aan denken??
bung 88 3 maanden geleden
die kan beter sokken gaan stoppen. weer een waardeloos figuur op die post. veel bla bla bla en thats it.
netel 3 maanden geleden
ook al aan het terug kabbelen ,zwak persoon !!
JoMePi 3 maanden geleden
Altijd lachen met die nieuwelingen ,die willen zich profileren in de media maar weten van toeten nog blazen
volijke 3 maanden geleden
Eerst maar eens de politieke partijen goed doorlichten op terroristen!!

Meer uit Politiek

Rutte overleeft motie van wantrouwen na sms-debat

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een verhit debat in de Tweede Kamer heeft een motie van wantrouwen tegen premier Mark Rutte geen meerderheid gekregen. De motie was ingediend door PVV-leider Geert Wilders en de groep Van Haga.

6 uur geleden
Partijen tegen Rutte: verwijder alleen sms'jes na goedkeuring

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte mag alleen nog maar sms'jes verwijderen als eerst een onafhankelijke ambtenaar meekijkt, vindt een deel van de Tweede Kamer. Dat is een van de moties die is ingediend in het Kamerdebat over de tekstberichten van de minister-president. Het voorstel werd ingediend door GroenLinks, de PvdA, DENK en Volt.

7 uur geleden
Rutte stuurt alsnog informatie over sms'jes naar de Kamer

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte gaat alsnog gegevens over zijn sms-verkeer naar de Tweede Kamer sturen. Tijdens een debat hierover weigerde hij dat nog heel stellig, ondanks sterk en herhaaldelijk aandringen vanuit de oppositie. Vlak na afloop van het debat stuurde hij een brief aan het parlement waarin hij daarop terugkomt.

7 uur geleden
Rutte moet in Kamer uitleg geven over wissen sms'jes

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over zijn handelswijze om sms-berichten van zijn telefoon te verwijderen. De oppositie ziet het opnieuw als bewijs dat de premier weinig op heeft met openheid en transparantie.

20 uur geleden
Bondskanselier Scholz komt naar Den Haag voor overleg met Rutte

DEN HAAG (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz komt naar Den Haag voor overleg met premier Mark Rutte. Dat is voor het eerst. Rutte is eerder al wel langs geweest in Berlijn.

20 uur geleden
Verdwenen sms-berichten van Rutte niet meer te achterhalen

DEN HAAG (ANP) - De verdwenen sms-berichten van premier Mark Rutte zijn niet meer te achterhalen. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. De premier heeft jarenlang zijn sms-berichten gewist. Alleen berichten "die van belang zijn voor de bestuurlijke besluitvorming" stuurde hij door naar een medewerker om te bewaren.

21 uur geleden
Mohamed Rabbae, oud-lijsttrekker GroenLinks, overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-politicus Mohamed Rabbae is op 81-jarige leeftijd overleden, meldt het Landelijk Beraad Marokkanen. Hij was in 1994 samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker van GroenLinks. Hij zat van 1994 tot 2002 in de Tweede Kamer voor de partij.

2 dagen geleden