Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister wijst Vlaamse actie voor eerder vaccineren jongeren af

Minister wijst Vlaamse actie voor eerder vaccineren jongeren af

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een oproep van bekende en minder bekende Vlamingen om jongeren tussen 18 en 24 jaar voorrang te geven bij het vaccineren van de brede bevolking is stukgelopen. De Vlaamse minister Wouter Beke (Volksgezondheid) blijft bij zijn vaccinatieplan om, nadat de bewoners van woonzorgcentra en het zorgpersoneel zijn ingeënt, volgens het leeftijdsprincipe te werken.

In een open brief riepen bekende en minder bekende Vlamingen maandag op om jongeren meer vrijheden te bieden en eerder in te enten tegen Covid-19. "Onze plaats afstaan voor het vaccin kan wel een eerste stap zijn. Zelfs al is het symbolisch. We geven hun een teken dat ze ertoe doen in onze maatschappij. Dat ze het waard zijn om in te investeren", schrijven de initiatiefnemers. "Geef mijn prik maar aan een tiener", aldus een van hen.

Maar de minister is niet te vermurwen. Na de woonzorgcentra en zorgpersoneel volgen de 65-plussers, dan mensen met onderliggende aandoeningen en de essentiële beroepen. Ten slotte komt de brede bevolking aan de beurt. Daarbij is volgens Beke op basis van adviezen ook al beslist om te werken volgens leeftijd. "We werken volgens het leeftijdsprincipe. Dus de oudste mensen eerst en dan de volgende groepen", zei hij in het Vlaams parlement. "Wie het snelst zwaar ziek kan worden of riskeert in intensieve zorg te belanden, moeten we eerst vaccineren. Op die manier verlichten we ook de druk op ons gezondheidssysteem".

Nederland heeft nog niet bepaald in welke volgorde de brede bevolking mag aantreden voor een prik.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

1 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

1 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

1 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

1 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

2 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

3 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

4 uur geleden