Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister welwillend tegenover verbod op seks met dood lichaam

Minister welwillend tegenover verbod op seks met dood lichaam

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz "voelt er wel wat voor" om seksuele handelingen met lichamen van overledenen strafbaar te stellen. Ze zei dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden. Een definitief besluit volgt pas later. In het voorjaar gaat de minister inhoudelijk in op het advies van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat valt onder haar eigen ministerie, om necrofilie expliciet wettelijk te verbieden.

Diverse partijen in de Tweede Kamer zien graag dat de minister dit advies volgt. Nu bestaat in Nederland geen specifiek wetsartikel tegen necrofilie. Lilian Helder (PVV) noemde necrofilie tijdens het debat "een ernstige inbreuk op de integriteit van de overledene". Ze wees erop dat het in andere westerse landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS, wel strafbaar is.

Andere partijen denken er net zo over. "Toen ik las dat het niet strafbaar is om seks te hebben met een lijk, dacht ik: hè, hebben we dat niet geregeld?", reageerde Anne Kuik van het CDA. Ook haar lijkt het goed om dat alsnog te regelen. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen zei het "niet meer dan eens" te kunnen zijn met het pleidooi. Niet alle partijen hebben er al inhoudelijk op gereageerd.

Bescherming

"Persoonlijkheidsrechten, in het bijzonder het recht op bescherming van de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer, werken na het overlijden door", schreef het WODC begin deze maand. "Ook na het overlijden verdient het lichaam daarom bescherming. Het moet op een integere manier worden behandeld. Aantasting van een overleden lichaam heeft bovendien een grote impact op nabestaanden en anderen in de samenleving."

De voorganger van Yeşilgöz, Ferd Grapperhaus, gaf vorig jaar opdracht tot het WODC-onderzoek. Hij zei er toen bij dat necrofilie weinig voorkomt en meestal in combinatie met moord of doodslag, waarvoor de daders dan wel worden vervolgd.

Meer uit Binnenland

Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

10 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

28 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

38 minuten geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

58 minuten geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

1 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

2 uur geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

7 uur geleden