Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister welwillend tegenover verbod op seks met dood lichaam

Minister welwillend tegenover verbod op seks met dood lichaam

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz "voelt er wel wat voor" om seksuele handelingen met lichamen van overledenen strafbaar te stellen. Ze zei dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden. Een definitief besluit volgt pas later. In het voorjaar gaat de minister inhoudelijk in op het advies van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat valt onder haar eigen ministerie, om necrofilie expliciet wettelijk te verbieden.

Diverse partijen in de Tweede Kamer zien graag dat de minister dit advies volgt. Nu bestaat in Nederland geen specifiek wetsartikel tegen necrofilie. Lilian Helder (PVV) noemde necrofilie tijdens het debat "een ernstige inbreuk op de integriteit van de overledene". Ze wees erop dat het in andere westerse landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS, wel strafbaar is.

Andere partijen denken er net zo over. "Toen ik las dat het niet strafbaar is om seks te hebben met een lijk, dacht ik: hè, hebben we dat niet geregeld?", reageerde Anne Kuik van het CDA. Ook haar lijkt het goed om dat alsnog te regelen. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen zei het "niet meer dan eens" te kunnen zijn met het pleidooi. Niet alle partijen hebben er al inhoudelijk op gereageerd.

Bescherming

"Persoonlijkheidsrechten, in het bijzonder het recht op bescherming van de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer, werken na het overlijden door", schreef het WODC begin deze maand. "Ook na het overlijden verdient het lichaam daarom bescherming. Het moet op een integere manier worden behandeld. Aantasting van een overleden lichaam heeft bovendien een grote impact op nabestaanden en anderen in de samenleving."

De voorganger van Yeşilgöz, Ferd Grapperhaus, gaf vorig jaar opdracht tot het WODC-onderzoek. Hij zei er toen bij dat necrofilie weinig voorkomt en meestal in combinatie met moord of doodslag, waarvoor de daders dan wel worden vervolgd.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

4 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

6 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

7 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

7 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

13 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden