Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

Wat ze hier precies mee bedoelt, staat niet in de brief. De minister schrijft daarnaast dat het publiceren van delen van een strafdossier een "onwenselijk precedent" schept. De commissie heeft het archief op 4 juni 2021 overgedragen aan het ministerie. Ruim een jaar later, op 14 juli, schreef Yeşilgöz de Kamer al dat het archief nog niet gereed was om te verstrekken. De afgelopen periode heeft de minister het archief kunnen beoordelen en geconcludeerd dat het niet in volle omvang naar de Kamer kan.

De minister denkt dat het wel mogelijk is om delen van het archief te openbaren. Het zal alleen nog tijd en geld kosten om de documenten te selecteren die ze wel kan vrijgeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mails van ambtenaren, nieuwsberichten en gerechtelijke uitspraken.

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vindt "dit niet kunnen". Volgens hem was het een brede wens van de Kamer om het archief te ontvangen. "Dit was steeds beloofd en de motivering om dit niet te doen vind ik ook niet goed te volgen. Er is wel heel snel een einde gekomen aan de nieuwe bestuurscultuur, als die al was begonnen." De SP'er vindt het "los van de inhoud nu ook een principiële zaak". Hij gaat bij zijn collega's polsen hoe ze als Kamer hiertegen in verweer kunnen komen.

De Nederlands-Argentijnse oud-piloot zat jarenlang vast in een Argentijnse cel vanwege beschuldigingen dat hij tientallen jaren geleden was betrokken bij vluchten in zijn thuisland waarbij tegenstanders van het regime uit het vliegtuig werden gegooid. In 2009 werd hij gearresteerd in Spanje, dankzij medewerking van Nederland, waarna hij naar Argentinië werd overgebracht. Hij werd eind 2017 vrijgesproken en heeft inmiddels een financiële vergoeding ontvangen van de Staat.

Meer uit Politiek

CU-lid dreigt op te stappen om eerste lhbti-senaatskandidaat

AMERSFOORT (ANP) - Op het congres van de ChristenUnie (CU) in Amersfoort heeft een partijlid, een zekere heer Schouten, gedreigd op te stappen bij de partij als een homoseksuele senaatskandidaat, de eerste in de partijgeschiedenis, op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer blijft staan. De kandidaten werden op het congres aan het publiek voorgesteld en leden konden nog kort het woord daarover voeren.

1 uur geleden
Minister Dijkgraaf over misstanden DWDD: nooit signalen gekregen

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft in de tijd dat hij regelmatig aan tafel zat bij DWDD "nooit iets meegekregen" van de onveilige werkcultuur die er zou heersen. "Dit is allemaal nieuw voor mij", zegt de minister, die ook meerdere wetenschapscolleges heeft gegeven onder de vlag van de destijds zeer populaire talkshow.

19 uur geleden
Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, en ook in de supermarkten moeten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen, zegt landbouwminister Piet Adema. De afspraken die hij wil vastleggen in het landbouwakkoord moeten daartoe leiden. "Mijn bedoeling is om de schappen met duurzame producten te vullen. En dat het geen keuzemenu meer is", aldus de bewindsman in een toelichting op zijn plannen op vrijdag.

22 uur geleden
Provincies zien geen 'quick fixes' voor ecologische problemen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn geen "quick fixes" voor de ecologische problemen waar Nederland mee te maken heeft. De verschillende problemen op het gebied van water, klimaat en natuur moeten tegelijkertijd en in samenhang worden aangepakt. Het pakket brieven over de stikstofcrisis dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd is daarvoor een belangrijke stap, maar de provincies zullen scherp in de gaten gaan houden hoe alle uitgangspunten en voorgestelde maatregelen er in de praktijk uit gaan zien, stelt het Interprovinciaal Overleg IPO in een eerste reactie.

23 uur geleden
GL: nu echt aan de slag om gehandicapte volop mee te laten doen

DEN HAAG (ANP) - De mate waarin gehandicapten in Nederland kunnen meedoen aan de samenleving hangt volgens GroenLinks nog te vaak af van persoonlijke initiatieven en vrijwilligers. Dat moet anders, vindt Lisa Westerveld van de fractie in de Tweede Kamer, die er vrijdag een zogenoemde initiatiefnota voor presenteerde. Een betere landelijke aanpak is nodig om mensen met alle soorten beperking overal toegang te verschaffen.

1 dag geleden
Kabinet komt met ingrepen voor broodnodige stikstofruimte

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet presenteert vrijdag een reeks ingrepen om de problemen rond de stikstofuitstoot aan te pakken. Op allerlei fronten willen bewindspersonen maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Daarmee moeten bedrijven die buiten hun schuld zonder een stikstofvergunning zitten, worden geholpen. Maar er moet ook ruimte komen om vergunningen af te geven voor bouw-, infrastructuur- en energieprojecten.

1 dag geleden
Tweede Kamer unaniem: verlaag proeven met apen naar minimum

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het kabinet unaniem verzocht om het aantal dierproeven met apen tot het absolute minimum te beperken. Alle twintig partijen in het parlement ondertekenen een motie van Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren, waarin op wordt geroepen te onderzoeken hoe het aantal proeven verder omlaag kan worden gebracht. In 2016 werd een vergelijkbare motie ook al unaniem aangenomen in de Kamer.

1 dag geleden