Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

Wat ze hier precies mee bedoelt, staat niet in de brief. De minister schrijft daarnaast dat het publiceren van delen van een strafdossier een "onwenselijk precedent" schept. De commissie heeft het archief op 4 juni 2021 overgedragen aan het ministerie. Ruim een jaar later, op 14 juli, schreef Yeşilgöz de Kamer al dat het archief nog niet gereed was om te verstrekken. De afgelopen periode heeft de minister het archief kunnen beoordelen en geconcludeerd dat het niet in volle omvang naar de Kamer kan.

De minister denkt dat het wel mogelijk is om delen van het archief te openbaren. Het zal alleen nog tijd en geld kosten om de documenten te selecteren die ze wel kan vrijgeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mails van ambtenaren, nieuwsberichten en gerechtelijke uitspraken.

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vindt "dit niet kunnen". Volgens hem was het een brede wens van de Kamer om het archief te ontvangen. "Dit was steeds beloofd en de motivering om dit niet te doen vind ik ook niet goed te volgen. Er is wel heel snel een einde gekomen aan de nieuwe bestuurscultuur, als die al was begonnen." De SP'er vindt het "los van de inhoud nu ook een principiële zaak". Hij gaat bij zijn collega's polsen hoe ze als Kamer hiertegen in verweer kunnen komen.

De Nederlands-Argentijnse oud-piloot zat jarenlang vast in een Argentijnse cel vanwege beschuldigingen dat hij tientallen jaren geleden was betrokken bij vluchten in zijn thuisland waarbij tegenstanders van het regime uit het vliegtuig werden gegooid. In 2009 werd hij gearresteerd in Spanje, dankzij medewerking van Nederland, waarna hij naar Argentinië werd overgebracht. Hij werd eind 2017 vrijgesproken en heeft inmiddels een financiële vergoeding ontvangen van de Staat.

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

17 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

22 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden