
Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".
Wat ze hier precies mee bedoelt, staat niet in de brief. De minister schrijft daarnaast dat het publiceren van delen van een strafdossier een "onwenselijk precedent" schept. De commissie heeft het archief op 4 juni 2021 overgedragen aan het ministerie. Ruim een jaar later, op 14 juli, schreef Yeşilgöz de Kamer al dat het archief nog niet gereed was om te verstrekken. De afgelopen periode heeft de minister het archief kunnen beoordelen en geconcludeerd dat het niet in volle omvang naar de Kamer kan.
De minister denkt dat het wel mogelijk is om delen van het archief te openbaren. Het zal alleen nog tijd en geld kosten om de documenten te selecteren die ze wel kan vrijgeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-mails van ambtenaren, nieuwsberichten en gerechtelijke uitspraken.
SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vindt "dit niet kunnen". Volgens hem was het een brede wens van de Kamer om het archief te ontvangen. "Dit was steeds beloofd en de motivering om dit niet te doen vind ik ook niet goed te volgen. Er is wel heel snel een einde gekomen aan de nieuwe bestuurscultuur, als die al was begonnen." De SP'er vindt het "los van de inhoud nu ook een principiële zaak". Hij gaat bij zijn collega's polsen hoe ze als Kamer hiertegen in verweer kunnen komen.
De Nederlands-Argentijnse oud-piloot zat jarenlang vast in een Argentijnse cel vanwege beschuldigingen dat hij tientallen jaren geleden was betrokken bij vluchten in zijn thuisland waarbij tegenstanders van het regime uit het vliegtuig werden gegooid. In 2009 werd hij gearresteerd in Spanje, dankzij medewerking van Nederland, waarna hij naar Argentinië werd overgebracht. Hij werd eind 2017 vrijgesproken en heeft inmiddels een financiële vergoeding ontvangen van de Staat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden