
Minister wacht politiecijfers af voor oordeel over jaarwisseling
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus trekt nog geen conclusies over de opnieuw onrustig verlopen jaarwisseling. Hij wacht af tot de politie de schade heeft opgenomen en verslag uitbrengt. De minister waarschuwde aan de vooravond van oud en nieuw dat hij het zelf afsteken van vuurwerk mogelijk verder aan banden legt als het blijft misgaan.
Op meerdere plaatsen zijn politieagenten, hulpverleners en journalisten in de nieuwjaarsnacht belaagd en bestookt met vuurwerk. De politie is deze jaarwisseling weer vaker aangevallen, constateert korpschef Erik Akerboom. De fatale liftbrand in Arnhem lijkt te zijn ontstaan door vuurwerk en tientallen mensen liepen brandwonden of letsel aan bijvoorbeeld de ogen op. Er gingen veel auto's in vlammen op, en ook enkele panden.
Ook in Amsterdam was sprake van een substantiƫle toename van incidenten gericht op hulpverleners tijdens oud en nieuw. Burgemeester Femke Halsema spreekt van een "grove schande". Samen met de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, heeft de hoofdstad al meerdere malen bij de minister aangedrongen op een landelijk vuurwerkverbod. Strenger handhaven is volgens Halsema geen oplossing voor het probleem. "Het zet gemeenten bovendien met de rug tegen de muur."
Nitraatbommen
Een agent die tijdens de jaarwisseling aan het werk was in Amsterdam, schrijft op zijn Facebookpagina dat hij verbijsterd is over wat hij allemaal aantrof en spreekt van "legaal oorlogje voeren". Hij vertelt over hoe hij en zijn collega meerdere nitraatbommen voor hun auto kregen en vele branden zagen. "De hele stad lijkt wel in brand te staan." Hij zegt er klaar mee te zijn: "Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af. Als mensenlevens zodanig in gevaar komen, kun je niet meer schermen met 'het is traditie'."
Politie en justitie komen 10 januari met definitieve cijfers. Tot dusver willen kabinet en Kamer nog niet aan een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, zoals veel burgemeesters en artsen, de politie, de brandweer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid bepleiten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
13 uur geleden