Minister wacht politiecijfers af voor oordeel over jaarwisseling
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus trekt nog geen conclusies over de opnieuw onrustig verlopen jaarwisseling. Hij wacht af tot de politie de schade heeft opgenomen en verslag uitbrengt. De minister waarschuwde aan de vooravond van oud en nieuw dat hij het zelf afsteken van vuurwerk mogelijk verder aan banden legt als het blijft misgaan.
Op meerdere plaatsen zijn politieagenten, hulpverleners en journalisten in de nieuwjaarsnacht belaagd en bestookt met vuurwerk. De politie is deze jaarwisseling weer vaker aangevallen, constateert korpschef Erik Akerboom. De fatale liftbrand in Arnhem lijkt te zijn ontstaan door vuurwerk en tientallen mensen liepen brandwonden of letsel aan bijvoorbeeld de ogen op. Er gingen veel auto's in vlammen op, en ook enkele panden.
Ook in Amsterdam was sprake van een substantiële toename van incidenten gericht op hulpverleners tijdens oud en nieuw. Burgemeester Femke Halsema spreekt van een "grove schande". Samen met de andere grote steden, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, heeft de hoofdstad al meerdere malen bij de minister aangedrongen op een landelijk vuurwerkverbod. Strenger handhaven is volgens Halsema geen oplossing voor het probleem. "Het zet gemeenten bovendien met de rug tegen de muur."
Nitraatbommen
Een agent die tijdens de jaarwisseling aan het werk was in Amsterdam, schrijft op zijn Facebookpagina dat hij verbijsterd is over wat hij allemaal aantrof en spreekt van "legaal oorlogje voeren". Hij vertelt over hoe hij en zijn collega meerdere nitraatbommen voor hun auto kregen en vele branden zagen. "De hele stad lijkt wel in brand te staan." Hij zegt er klaar mee te zijn: "Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af. Als mensenlevens zodanig in gevaar komen, kun je niet meer schermen met 'het is traditie'."
Politie en justitie komen 10 januari met definitieve cijfers. Tot dusver willen kabinet en Kamer nog niet aan een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, zoals veel burgemeesters en artsen, de politie, de brandweer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid bepleiten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) deelt de zorgen over de politieke onrust in Frankrijk. Het land staat voor een "gigantische" opgave om de overheidsfinanciën te verbeteren, maar daar lijkt met de dreigende val van het kabinet weinig van terecht te komen, ziet ook Heinen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil ook kijken naar maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen, zegt partijleider Frans Timmermans. Zijn fractie omarmt het hele rapport van de staatscommissie over bevolkingsgroei en dat is "nieuw" en een "koerswijziging". Volgens de VVD blijft het nieuwe geluid dat Timmermans aankondigde juist uit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de BBB wil meer concrete stikstofmaatregelen zien van haar eigen minister Femke Wiersma (Landbouw). Zij presenteerde vrijdag haar alternatieve stikstofplannen, nadat zij de gebiedsaanpak van haar voorganger Christianne van der Wal (VVD) had stopgezet. Wiersma benadrukte dat het ging om hoofdlijnen die verder besproken moeten worden met de sector.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Senna Maatoug wordt de nieuwe wethouder voor mobiliteit, klimaat en energie in de gemeente Utrecht. De 35-jarige Maatoug, die momenteel voor GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer zit, maakt nog deze maand de overstap naar de lokale politiek. Ze wordt op donderdag 12 december officieel voorgedragen en benoemd als wethouder. Daarmee volgt ze haar partijgenoot van GroenLinks Lot van Hooijdonk op, die begin november besloot na ruim tien jaar te stoppen als wethouder in Utrecht.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen verwachten woensdag een nieuw voorstel te kunnen doen over de onderwijsbezuinigingen aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen, meldde Geert Wilders na een overleg met de partijleiders van VVD, NSC en BBB. "Maar ik ga u niet zeggen wat daar in staat, dat is niet onderhandelen", aldus de PVV-leider. De coalitie zet nog "de puntjes op de i" van het voorstel en legt dit daarna voor aan het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een plan komen om alle leerlingen van groep 8 dezelfde doorstroomtoets te laten maken, vindt een Kamermeerderheid. Nu kunnen basisscholen nog kiezen uit zes toetsen en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) noemde het vorige week bij een debat "geen optie" om terug te gaan naar één. Ze benadrukte dat op verzoek van het onderwijsveld en de Tweede Kamer zelf doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders zijn.
20 uur geleden