Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister VS belooft

Minister VS belooft

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft excuses aangeboden dat zijn ministerie niet sneller bekend heeft gemaakt dat hij in het ziekenhuis lag. Austin werd maandag opgenomen voor een niet-noodzakelijke ingreep, maar moest vervolgens tot zaterdag in het ziekenhuis blijven omdat complicaties waren opgetreden. Volgens Amerikaanse media lag hij op de intensive care. Het Pentagon maakte pas vrijdag na afloop van de werkdag bekend dat Austin was opgenomen. "Ik erken dat ik beter mijn best had kunnen doen om te zorgen dat het publiek geïnformeerd is", schrijft Austin in een korte verklaring. "Ik beloof beterschap."

Als minister van Defensie vervult Austin (70) een sleutelpositie in de bevelsstructuur van de Amerikaanse krijgsmacht. Na president Joe Biden, die opperbevelhebber is, is hij de tweede man in de hiërarchie. Hij is de schakel tussen de militaire top en de president. Die rol kan worden overgedragen aan een vice-minister, maar het is onduidelijk of dat is gebeurd. Nieuwssite Politico meldde zaterdag dat Biden zelf pas donderdag hoorde dat zijn minister in het ziekenhuis lag, iets wat het Witte Huis niet ontkent.

In zijn verklaring vertelt Austin niet waarvoor hij zich liet behandelen. Ook is niet bekend welke complicaties optraden. Het gebrek aan openheid heeft in Washington tot een storm aan verontwaardiging geleid. Onder anderen de Republikeinse senator Tom Cotton (Arkansas) eist opheldering van Austin.

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

56 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

1 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

1 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

2 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

4 uur geleden