Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister volgt advies: geen vervolging Baudet om racistische apps

Minister volgt advies: geen vervolging Baudet om racistische apps

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat geen vervolging instellen tegen FVD-leider Thierry Baudet vanwege mogelijk racistische en antisemitische uitlatingen in WhatsApp-groepen. Justitieminister Dilan Yeşilgöz meldt aan de Tweede Kamer dat zij de redenering van de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad volgt in deze kwestie.

De PG concludeert dat de aangifte die tegen de politicus is gedaan niet tot vervolging hoeft te leiden, omdat hij geen aanknopingspunten ziet voor een strafrechtelijk opsporingsonderzoek. In de ogen van de PG heeft Baudet zich niet schuldig gemaakt aan een ambtsdelict, omdat groepsbelediging alleen strafbaar is als de uitlatingen "in het openbaar" zijn gedaan.

De politicus heeft zijn opmerkingen gemaakt in besloten app-groepen "van beperkte omvang waar (kandidaat-)Kamerleden en medewerkers van Forum voor Democratie deel van uitmaakten". Ook zijn er volgens hem geen aanwijzingen dat het de bedoeling van Baudet was om deze opmerkingen in het openbaar te doen. De appjes kwamen begin vorig jaar in de publiciteit via de media.

Volgens de grondwet moeten Kamerleden en bewindspersonen na eventuele ambtsmisdrijven worden berecht door de Hoge Raad. Een PG doet daartoe eerst oriënterend onderzoek en legt zijn bevindingen voor aan de minister. Het is aan de regering of aan de Tweede Kamer om vervolgens opdracht te geven tot strafvervolging. Yeşilgöz doet dat dus niet maar wijst erop dat de Kamer dit alsnog wel kan besluiten.

De procureur-generaal is onafhankelijk en staat los van de Hoge Raad.

Meer uit Politiek

Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

7 minuten geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

15 minuten geleden
Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

22 minuten geleden
Plannen Adema moeten veehouderij diervriendelijker maken

DEN HAAG (ANP) - Kippen moeten voor 2030 meer de ruimte krijgen en boeren moeten varkens en koeien beter verzorgen, stelt demissionair landbouwminister Piet Adema voor. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veehouderij diervriendelijker wordt. Daarmee reageert de bewindsman op de wens van de Tweede Kamer. Die gaat maandag in debat over de vraag of de maatregelen van Adema afdoende zijn.

1 uur geleden
DUO discrimineerde bij fraudecontroles uitwonende studenten

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten met een migratieachtergrond indirect gediscrimineerd bij fraudecontroles, meldt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf na een onderzoek door adviesorganisatie PwC. Deze studenten werden vaker thuis bezocht om te controleren of ze daadwerkelijk daar woonden, en niet bij hun ouders, en dus onterecht een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. Daar biedt de minister zijn excuses voor aan.

1 uur geleden
Wilders houdt hoop op VVD en NSC, kijkt niet naar andere partijen

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders houdt hoop op politieke samenwerking in welke vorm dan ook met BBB, VVD en NSC. Van die twee partijen wil VVD alleen meeregeren als NSC dat ook doet, en die partij wil juist liever gedogen. De VVD van Dilan Yeşilgöz heeft daarbovenop een voorkeur uitgesproken voor een extraparlementair kabinet. De formatie lijkt daarmee weer vastgelopen, maar Wilders wil nog niet naar andere partijen kijken, zegt hij na een gesprek met informateur Kim Putters.

3 uur geleden
Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

3 uur geleden