Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister verwelkomt hardere lijn Brussel tegen begrotingszondaars

Minister verwelkomt hardere lijn Brussel tegen begrotingszondaars

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet vindt het goed dat de Europese Commissie wil optreden tegen zeven lidstaten die een loopje nemen met de Europese begrotingsregels. "Wij verwelkomen dat", zegt minister Steven van Weyenberg (Financiën) in een debat in de Tweede Kamer. "We moeten weer terug naar het ordentelijk handhaven van de begrotingsspelregels."

De Europese Commissie was de afgelopen jaren coulant voor lidstaten die zich niet aan de financiële kaders hielden. Eerst waren de economische gevolgen van de coronapandemie reden coulant te zijn, daarna werd in de Russische inval in Oekraïne en de daarop torenhoog oplopende inflatie een nieuwe aanleiding gevonden. Maar die tijd is nu voorbij, waarschuwt Brussel.

Onder de landen die een berisping krijgen, zijn ook economisch zwaargewichten Frankrijk en Italië. En zo hoort het ook, vindt Van Weyenberg. Landen die hun begrotingstekort en staatsschuld structureel niet binnen de normen weten te houden, moeten worden aangepakt, "of je nu een grote of een kleine lidstaat bent".

Zorgen over Frankrijk

De situatie in Frankrijk baart de meeste zorgen, vindt ook Van Weyenberg. Zowel het begrotingstekort als de staatsschuld zit al ver boven de Europese norm. Daar komt bij dat de politieke situatie uiterst onzeker is, nu president Emmanuel Macron in antwoord op de zege van populistisch-rechts bij de Europese verkiezingen direct vervroegde parlementsverkiezingen heeft uitgeschreven.

"Ik heb de turbulentie ook gezien", zegt Van Weyenberg. Hij merkt op dat de Fransen daar ook direct de rekening voor betalen via oplopende rentes op de kapitaalmarkten. "Gratis lunches bestaan niet", aldus de minister. De stabiliteit van Frankrijk, na Duitsland het grootste euroland, is van groot belang voor Nederland en de eurozone als geheel, benadrukt hij.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

5 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

6 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

7 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

9 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

10 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

10 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

10 uur geleden