
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan
DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.
"De toegang tot mensen in nood en de bescherming van hulpverleners zijn niet gegarandeerd. Daar gaat onze gezant zich voor inzetten. Al onze aandacht is erop gericht om ervoor te zorgen dat er maximaal humanitaire hulp wordt geboden in Gaza", aldus de demissionaire minister.
Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober bombardeert Israël de Gazastrook. Er komt slechts mondjesmaat hulp binnen via de grensovergang met Egypte. Mogelijk gaat Israël ook een grensovergang openen voor hulp. In Gaza wonen ruim 2 miljoen Palestijnen van wie de meesten op de vlucht zijn geslagen.
Instorting humanitair systeem
VN-topman António Guterres vreest voor het "het instorten van het humanitaire systeem" in Gaza, zei hij deze week. Al ongeveer de helft van de huizen in Gaza is vernietigd of zwaar beschadigd. Er vielen volgens lokale autoriteiten al meer dan 17.000 doden. Bij de aanval van Hamas werden 1200 mensen gedood.
De speciaal gezant gaat werken aan het verbeteren van ongehinderde toegang voor noodhulp in Gaza, de veiligheid van hulpverleners en de bevordering van humanitaire pauzes en corridors om mensen te kunnen helpen of te evacueren naar veilige plekken, aldus een verklaring van Van Leeuwen.
Grensovergang
Israël zou bereid zijn de grensovergang Kerem Shalom te openen. Van Leeuwen noemt dat hoopvol nieuws. Daar staan door Nederland gefinancierde scanners waardoor humanitaire hulp Gaza sneller binnen kan komen.
"Dat zijn scanners waar trucks helemaal doorheen kunnen rijden. Dus je kunt in één keer zien wat erin zit. Dan gaat de snelheid van de humanitaire hulp enorm helpen", zegt de minister. Hij hoopt dat de grensovergang de komende dagen opengaat. Nederland is ook nog bereid meer scanners te leveren als dat nodig is.
Staak-het-vuren
De Kwaasteniet zal samenwerken met collega-gezanten van de VS en Duitsland. Ze was eerder onder meer ambassadeur bij de NAVO en in Turkije en Jordanië. Van Leeuwen werd begin deze week beëdigd. Hij vervangt Liesje Schreinemacher die met zwangerschapsverlof is.
Hulporganisaties hebben het kabinet opgeroepen zich uit te spreken voor een permanent staakt-het-vuren om hulpverlening mogelijk te maken. De regering wil tot dusver niet verder gaan dan te pleiten voor humanitaire gevechtspauzes zolang Hamas volgens haar een bedreiging voor Israël vormt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden