Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

"De toegang tot mensen in nood en de bescherming van hulpverleners zijn niet gegarandeerd. Daar gaat onze gezant zich voor inzetten. Al onze aandacht is erop gericht om ervoor te zorgen dat er maximaal humanitaire hulp wordt geboden in Gaza", aldus de demissionaire minister.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober bombardeert Israël de Gazastrook. Er komt slechts mondjesmaat hulp binnen via de grensovergang met Egypte. Mogelijk gaat Israël ook een grensovergang openen voor hulp. In Gaza wonen ruim 2 miljoen Palestijnen van wie de meesten op de vlucht zijn geslagen.

Instorting humanitair systeem

VN-topman António Guterres vreest voor het "het instorten van het humanitaire systeem" in Gaza, zei hij deze week. Al ongeveer de helft van de huizen in Gaza is vernietigd of zwaar beschadigd. Er vielen volgens lokale autoriteiten al meer dan 17.000 doden. Bij de aanval van Hamas werden 1200 mensen gedood.

De speciaal gezant gaat werken aan het verbeteren van ongehinderde toegang voor noodhulp in Gaza, de veiligheid van hulpverleners en de bevordering van humanitaire pauzes en corridors om mensen te kunnen helpen of te evacueren naar veilige plekken, aldus een verklaring van Van Leeuwen.

Grensovergang

Israël zou bereid zijn de grensovergang Kerem Shalom te openen. Van Leeuwen noemt dat hoopvol nieuws. Daar staan door Nederland gefinancierde scanners waardoor humanitaire hulp Gaza sneller binnen kan komen.

"Dat zijn scanners waar trucks helemaal doorheen kunnen rijden. Dus je kunt in één keer zien wat erin zit. Dan gaat de snelheid van de humanitaire hulp enorm helpen", zegt de minister. Hij hoopt dat de grensovergang de komende dagen opengaat. Nederland is ook nog bereid meer scanners te leveren als dat nodig is.

Staak-het-vuren

De Kwaasteniet zal samenwerken met collega-gezanten van de VS en Duitsland. Ze was eerder onder meer ambassadeur bij de NAVO en in Turkije en Jordanië. Van Leeuwen werd begin deze week beëdigd. Hij vervangt Liesje Schreinemacher die met zwangerschapsverlof is.

Hulporganisaties hebben het kabinet opgeroepen zich uit te spreken voor een permanent staakt-het-vuren om hulpverlening mogelijk te maken. De regering wil tot dusver niet verder gaan dan te pleiten voor humanitaire gevechtspauzes zolang Hamas volgens haar een bedreiging voor Israël vormt.

Meer uit Politiek

Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

43 minuten geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

2 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

2 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

4 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

4 uur geleden