Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Van Gennip: hervorming arbeidsmarkt prioriteit

Minister Van Gennip: hervorming arbeidsmarkt prioriteit

DEN HAAG (ANP) - Er moeten deze kabinetsperiode grote stappen worden gezet om de problemen op te lossen op de arbeidsmarkt, zegt de nieuwe minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA). "Daar wil ik mijn tanden in zetten." Het vorige kabinet had al verder willen zijn met die hervorming. Voor Van Gennip is die hervorming een prioriteit.

De coalitiepartijen kregen al kritiek van oud-topambtenaar Hans Borstlap. Hij schreef een belangrijk rapport over hoe de arbeidsmarkt omgevormd moet worden, maar hierover zag hij naar zijn zin te weinig terug in het coalitieakkoord. Van Gennip zegt dat ze eerst goed wil kijken "wat haalbaar is" uit de voorstellen die hij doet, "en wat we als kabinet willen en wat de sociale partners willen". Ze zegt grote waarde te hechten aan de standpunten van de vakbonden en werkgeversorganisaties.

Bovendien wil ze met Borstlap zelf in gesprek. "Ik ga zeker met hem praten. En ik kom daarna met een gedragen voorstel", aldus de christendemocrate, die tussen 2003 en 2007 staatssecretaris van Economische Zaken was. Ze erkent dat er "enorme spanning" zit op de arbeidsmarkt, met in sommige sectoren enorme tekorten, "terwijl er aan de andere kant mensen aan de kant staan".

Grote groep zelfstandigen

Ook het grote verschil tussen flexcontracten en vaste contracten is een probleem. Over de "grote groep" zelfstandigen in Nederland, zegt Van Gennip: "Niet iedereen daarvan is een goed betaalde consultant. Daar zitten ook heel veel constructies waarover je moet nadenken: wat moet je daarmee."

Belangrijk is voor Van Gennip verder "verbinding", zegt de nieuwe bewindsvrouw. Al vóór het uitbreken van de coronacrisis was het vertrouwen in de politiek laag, ziet ze, en het wantrouwen wordt nu alleen maar "uitvergroot". Verder maakt ze zich zorgen over de welvaartskloof.

"Er is een hele grote redelijke middengroep Nederlanders", voegt Van Gennip daaraan toe. "Maar die worden overschreeuwd door de uiteindes, en ze durven bijna niet meer iets redelijks te zeggen." Ze wil die middengroep weer met elkaar in gesprek brengen.

Meer uit Binnenland

NS: spitsheffing wordt maximaal 2,50 euro in ochtend

DEN HAAG (ANP) - De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

19 minuten geleden
CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

1 uur geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

5 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

5 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

9 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

12 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

13 uur geleden