Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Van der Wal wil advies van RDA over samenleven met wolf

Minister Van der Wal wil advies van RDA over samenleven met wolf

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal van Natuur wil een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) over het samenleven van mensen en wolven in Nederland. De raad moet daarvoor een brede maatschappelijke dialoog organiseren en verkennen hoe de verschillende standpunten over de wolf liggen. De dialoog is volgens Van der Wal nodig om verdere verharding van het debat te voorkomen.

Dat schrijft de bewindsvrouw in een brief aan Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland. GS vroegen de minister in november of het beschermingsniveau van het roofdier aangepast kon worden zodat het mogelijk is een probleemwolf te verjagen of desnoods te doden. Dat gebeurde nadat op De Hoge Veluwe een of meer jonge wolven te dicht bij mensen kwamen. De provincie wilde optreden met een paintballgeweer, maar dat is door de rechter verboden omdat de wolf internationaal op allerlei manieren beschermd is. Overijssel, Drenthe en Friesland hebben deze week ook aan Van der Wal gevraagd om aanpassing van beschermingsregels voor wolven.

Van der Wal schrijft dat ze de zorgen over de wolf begrijpt. "Maar ik heb een verantwoordelijkheid voor de natuur in Nederland en ik wil helpen om de verrijking van onze natuur, die de wolf is, te behouden. Ik vind het niet verstandig vooruit te lopen op de dialoog en het advies van de RDA", laat ze Gelderland weten.

Van der Wal vindt dat in Nederland samenleven met de wolf mogelijk is. "We moeten manieren vinden om samen te leven met de wolf in een klein land, waardoor wolf, mens en dieren die gehouden worden dicht op elkaar leven." In het gevraagde advies van de RDA moeten onder meer angstgevoelens voor de wolf en bescherming van vee tegen de wolf aan de orde komen. Als uit het advies blijkt dat een heroverweging van de beschermde status van wolven gerechtvaardigd is, gaat de minister onderzoeken of en hoe dat kan.

Meer uit Binnenland

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

1 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

2 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

2 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

2 uur geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

3 uur geleden
Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

3 uur geleden
OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

4 uur geleden