Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Van der Wal past stikstofplan niet aan na afwijzing VVD

Minister Van der Wal past stikstofplan niet aan na afwijzing VVD

HALFWEG (ANP) - VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gaat haar stikstofplan niet aanpassen, nu een nipte meerderheid van de VVD-leden het plan te ver vindt gaan. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, vindt de minister.

Dat zei de minister na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres, waarin wordt gesteld dat het kabinet de boeren opoffert en achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer - "mijn opdrachtgever" - om te bepalen of het plan moet worden aangepast, zei Van der Wal.

Ondanks dat een meerderheid van de VVD haar stikstofplannen niet steunt, heeft Van der Wal niet het gevoel dat haar partij niet achter haar staat. "Ik snap de zorgen. Dat meen ik echt. Toen ik aan deze klus begon, had ik nooit verwacht dat ik hiermee de publieksprijs zou winnen. Niet in Nederland en niet in mijn eigen partij."

Ingewikkelde opgave

De verhitte discussie die tijdens het congres over het plan werd gevoerd, laat de balans tussen economie en natuur zien waar het om draait, vindt de minister. Aan de ene kant zijn er de VVD'ers die economische ontwikkeling willen, huizen willen bouwen en wegen willen aanleggen. "Dat kan nu niet omdat er geen stikstofruimte is." Andere VVD'ers koesteren de natuur en willen die doorgeven aan volgende generaties.

"Ik heb heel veel zorgen gehoord over de aanpak en de impact voor de boeren. We zoeken de balans tussen economie en natuur en dat is in de discussie teruggekomen." Ze snapt heel goed dat er onbegrip is voor het plan. "Het is een hele ingewikkelde opgave. Het is bijna niet aan mensen uit te leggen wat het probleem is, waarom we dit moeten oplossen en waarom het alleen maar op deze manier kan."

Leegloop VVD

Premier Mark Rutte vindt het terecht dat de motie werd ontraden door VVD-Kamerlid Thom van Campen. De passage in de motie dat het kabinet met zijn plannen de boeren opoffert, is niet waar, zei Van Campen voor de stemming. Mede daarom ontraadde het Kamerlid namens de fractie de motie. "Ik steun dat", zei Rutte na afloop van het congres.

Hij heeft geen begrip voor de boeren die vrijdagavond minister Van der Wal thuis opzochten en hun ongenoegen uitten over haar stikstofplan. "Demonstreren mag, maar je moet niet mensen thuis gaan opzoeken", stelt Rutte.

De premier vreest geen leegloop van de VVD, nu de meningen zo verdeeld liggen. Het opzeggen van het lidmaatschap "is een keuze die iedereen kan maken, maar we hebben een stevig en goed debat gevoerd. Dat hoort ook bij een grote volkspartij."

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

16 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

19 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

20 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

21 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

21 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

21 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden