Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

Minister Van der Wal boos op afzeggers stikstofoverleg

ARNHEM (ANP) - De vleesverwerkende industrie, veevoederbedrijven en de supermarkten nemen geen verantwoordelijkheid voor de broodnodige transitie waar Nederland voor staat. Iedereen in de voedselketen is cruciaal voor de oplossing van de stikstofcrisis en andere problemen die daarmee samenhangen. Door niet bij het overleg aan te schuiven ontlopen sommige partijen een hele grote verantwoordelijkheid.

Dat zei stikstofminister Christianne van der Wal na afloop van het stikstofoverleg dat bemiddelaar Johan Remkes donderdag in Arnhem had met de bankensector. Bij dat overleg schoven verschillende bewindslieden en premier Mark Rutte aan. Ook Remkes was er niet over te spreken dat onder andere de supermarktensector had afgezegd.

Volgens Remkes is in Arnhem een goed verdienmodel voor de boeren besproken. De banken voelen zich verantwoordelijk voor het inkomen van boeren die anders gaan werken of die hun bedrijf verplaatsen. Ook het financieren van het overschakelen op andere producten is aan de orde gekomen, net als de mogelijkheid dat prijzen van bepaalde voedingsmiddelen omhoog moeten.

"Banken werken al vaak heel lang met hun klanten en hebben veel kennis", aldus Remkes. "Het zijn natuurlijk geen liefdadigheidsinstellingen, maar ze willen wel een warme schouder zijn om tijdens de transitie op te leunen. Daarbij aangetekend dat boeren in de kern zelf verantwoordelijk zijn voor innovatie."

Remkes benadrukte in Arnhem dat het tot nu toe te eenzijdig en alleen maar gaat over het opkopen van boerenbedrijven, terwijl er veel meer mogelijk is. Hij dringt aan op de door het kabinet beloofde toekomstvisie. Bewindslieden zeiden in Arnhem dat er in september een brief van het kabinet komt.

Meer uit Politiek

Van Zanen ziet rol voor Den Haag bij afwikkeling oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Russische inval in Oekraïne heeft in Den Haag als "internationale stad van vrede en recht" een extra diepe indruk gemaakt. Dat zei burgemeester Jan van Zanen in de Dachaulezing, die hij vrijdag uitsprak in het World Forum.

1 dag geleden
Minister Hoekstra dringt aan op onderzoek naar dood Iraanse vrouw

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in een gesprek met zijn Iraanse ambtgenoot Hossein Amir-Abdollahian aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

2 dagen geleden
DNB waarschuwt Kaag over verliezen door hoge rentes

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat de flink gestegen rentes op de buffers van de bank inhakken. In een brief aan minister Sigrid Kaag (Financiën) legt de centrale bank uit dat het door de hogere rentes zelf meer geld kwijt is, terwijl de afgelopen jaren massaal opgekochte obligaties niet meer zijn gaan opleveren. Dat zorgt voor verliezen die in het uiterste geval moeten worden opgevangen met een extra kapitaalstorting door de Nederlandse staat, die aandeelhouder is van DNB.

2 dagen geleden
Minister De Jonge verwerpt kritiek over nut woningbouwimpuls

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het niet eens met de kritiek van de Algemene Rekenkamer dat de miljarden euro's die het kabinet in de bouw van extra woningen heeft gestoken en weer gaat steken, geen bewijsbaar nut en effect hebben. Volgens De Jonge heeft de maatregel, de zogeheten Woningbouwimpuls, wel degelijk effect gehad op de "snelheid en continuïteit" van de bouw van (betaalbare) woningen.

2 dagen geleden
Weerwind zoekt geld voor DJI, eigen bijdrage tbs'er terug

DEN HAAG (ANP) - Tbs'ers en anderen die om juridische redenen forensische zorg krijgen, moeten weer een eigen bijdrage gaan betalen. Op verzoek van de Tweede Kamer was de eigen bijdrage enkele jaren geleden afgeschaft, maar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stelt herinvoering voor, onder meer omdat het gevangeniswezen veel geld tekort komt de komende tien jaar.

2 dagen geleden
Minister besluit later over belangrijke frequentieband voor 5G

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken neemt pas later een besluit over de indeling van een frequentieband die belangrijk is voor supersnel internet 5G. Adriaansens hoopt nog steeds dat deze 3,5 GHz-band per 1 december volgend jaar beschikbaar is voor landelijk mobiel gebruik, maar de "kans op vertraging is toegenomen", erkent de bewindsvrouw.

2 dagen geleden
Kaag: zeer onzeker hoeveel prijsplafond gaat kosten

DEN HAAG (ANP) - Bij het berekenen hoeveel het prijsplafond op de energierekening gaat kosten, moet het kabinet rekening houden met een "grote marge", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Het is namelijk zeer onzeker hoe de gasprijs zich ontwikkelt, benadrukt zij.

2 dagen geleden