Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: uitzondering op mestregels was nooit vanzelfsprekend

Minister: uitzondering op mestregels was nooit vanzelfsprekend

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer zijn partijen verontwaardigd dat een uitzondering op de mestregels voor Nederlandse boeren per 2026 niet meer geldt. Maar die uitzondering was ook "nooit vanzelfsprekend", benadrukte invallend landbouwminister Carola Schouten dinsdag. Vorige week werd bekend dat die regeling, de zogeheten 'derogatie', zo goed als zeker wordt afgebouwd en daarna verdwijnt. Dankzij derogatie konden Nederlandse boeren meer dierlijke mest uitrijden dan boeren in andere EU-landen.

Dat de uitzondering verdwijnt, vindt Schouten "teleurstellend". Zo is de waterkwaliteit bij derogatiebedrijven vaak beter dan andere boerderijen. Dat komt onder meer omdat derogatiebedrijven vaker grasland hebben, waaruit minder stoffen wegspoelen. Maar ook toen zij zelf nog landbouwminister was in het vorige kabinet moest zij ieder jaar in Brussel bepleiten waarom derogatie nodig was, zegt ze tijdens een debat.

Bij coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie heerst verbazing en teleurstelling dat de derogatie verdwijnt. Zij vrezen dat boeren nog meer regeldruk ervaren, iets waar de sector nu al ontevreden over is. Ook gaan de partijen ervan uit dat boeren veel meer geld kwijt zijn. Zo mogen zij niet meer alle mest uitrijden, maar moeten ze overtollige mest afvoeren. Bovendien gaan zij waarschijnlijk kunstmest aanschaffen. Dat is ongeveer vier keer duurder dan dierlijke mest.

Gapende wond

De compensatieregeling van 130 miljoen euro is volgens CDA-Kamerlid Derk Boswijk een "pleister op een heel grote, gapende wond". Ook maakt zijn partij zich net als andere fracties zorgen of boeren nu niet meer kunstmest gaan gebruiken. Ook dat is schadelijk voor de waterkwaliteit.

Dat de compensatie niet volledig is, zegt ook Schouten goed te weten: "hiermee neem je niet alle pijn weg". Maar, "dat heeft het kabinet ook niet beweerd", aldus de minister.

Donderdag wordt in Brussel besloten of de derogatie voor Nederland definitief verdwijnt.

Meer uit Politiek

PVV boos over verwijt van dictatoriale trekken

DEN HAAG (ANP) - De PVV in de Eerste Kamer reageert woedend op beschuldigingen dat haar pleidooi voor het asielnoodrecht riekt naar dictatuur. Dat verwijt van D66-senator Paul van Meenen is "smerig, buitengewoon vals en polariserend", protesteert PVV'er Alexander van Hattem.

2 uur geleden
CDA in Eerste Kamer: deals sluiten met dit kabinet moeilijk

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoeft er niet op te hopen deals met het CDA te kunnen sluiten om een meerderheid te vinden voor zijn plannen, waarschuwt de oppositiepartij in de Eerste Kamer. Het CDA zal slechts voorstellen kunnen steunen die goed zijn op zichzelf, zei CDA-senator Theo Bovens bij het grote debat over de Prinsjesdagplannen in de senaat. En een groot deel van die plannen is waarschijnlijk onuitvoerbaar, vreest hij.

5 uur geleden
Schoof: kabinet steunt burgemeesters, ook Halsema

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat achter burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Dat heeft minister-president Dick Schoof gezegd tegen RTL Nieuws en de NOS. Hij wilde niet nader ingaan op een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die maandag tweette dat Halsema wat hem betreft "het land uit" zou mogen.

6 uur geleden
Asielnoodwet nu afwijzen is prematuur, vindt SGP-senator

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur om de asielnoodwet af te wijzen voordat het kabinet dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet het Eerste Kamerlid Peter Schalk van de SGP vallen tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Hij is wel kritisch over de inzet van het noodrecht om de asielinstroom omlaag te brengen en wil dat het kabinet daarom ook de optie uitwerkt om dit te regelen in een spoedwet.

7 uur geleden
Rosenmöller (GL-PvdA): kabinet maakt te weinig haast voor noodwet

DEN HAAG (ANP) - Het feit dat het kabinet na honderd dagen regeren nog geen noodknop heeft ingedrukt om het aantal asielzoekers omlaag te brengen, zegt volgens senator Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) al genoeg. "Is dat niet het bewijs dat de urgentie van het noodrecht ontbreekt?", vroeg de fractievoorzitter zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.

7 uur geleden
Schoof geraakt door oproep van familielid Israëlische gegijzelde

AMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof was "geraakt" door een oproep die een familielid van een Israëlische gegijzelde tot hem richtte bij een herdenking van 7 oktober in Amsterdam. Een broer van een gegijzelde sprak de premier in een toespraak aan: "U moet tot een deal komen om de gijzelaars terug te krijgen. Alleen dat is genoeg".

20 uur geleden
Madlener wil op vier stukken snelweg terug naar 130 per uur

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier "kansrijke" stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.

1 dag geleden