Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

Minister: toekomst van vernieuwende school Amsterdam onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een vernieuwende school in Amsterdam-Noord, die in 2018 was opgericht, nog lang open kan blijven. De kwaliteit van het onderwijs op Klein Amsterdam is slecht, er is geen plan om dat te verbeteren en bovendien zit het schoolbestuur in financiële problemen, laat onderwijsminister Mariëlle Paul weten. Ze meldt dat ze nadenkt over maatregelen.

Klein Amsterdam komt voort uit een wedstrijd van de gemeente Amsterdam, waarin mensen hun plan voor een nieuw soort school konden indienen. De initiatiefnemers van deze school zagen voor zich dat kinderen veel naar buiten zouden gaan om zo de wereld om hen heen te ontdekken. Maar de onderwijsinspectie is niet tevreden over de resultaten. Zo krijgen de leerlingen te weinig les in rekenen, taal en burgerschap, staat in een rapport. De prestaties van kinderen worden niet bijgehouden, zodat leraren moeilijk zien of kinderen de stof wel leren, wie meer hulp nodig heeft en wie juist meer prikkels kan gebruiken. De school kan volgens de inspectie ook niet uitleggen wat kleuters leren en hoe ze worden voorbereid op groep 3. Ook is het onrustig in de klassen en heeft de school geen duidelijk beleid tegen pesten.

De school kreeg daarom het oordeel 'zeer zwak'. "Na een oordeel zeer zwak heeft een schoolbestuur twee mogelijkheden; inzetten op herstel of overgaan tot overdracht of sluiting van de school. In de afgelopen maanden lijkt er niet ingezet te zijn op herstel, is overdracht niet aan de orde en blijft de procedure tot sluiting van de school hangen", aldus de minister. Het bestuur van Klein Amsterdam wilde de school sluiten, maar werd teruggefloten door de medezeggenschapsraad en de ouders.

De inspectie heeft de schoolleiding meerdere keren gewaarschuwd, maar dat leverde volgens minister Paul niets op. Daarom heeft de inspectie de aanpak van de school bij de minister neergelegd.

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

8 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

12 uur geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

14 uur geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

17 uur geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

1 dag geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

1 dag geleden