Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister tegen gouverneur: strenge abortuswet Texas is zorgelijk

Minister tegen gouverneur: strenge abortuswet Texas is zorgelijk

HOUSTON (ANP) - De zeer strenge abortuswet die in de Amerikaanse staat Texas geldt is "zorgelijk". Dat heeft minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher donderdag in de stad Austin gezegd tegen de Texaanse gouverneur Greg Abbott. Hij staat bekend als zeer conservatief.

Wie in Texas na de zesde week van de zwangerschap een abortus ondergaat, riskeert een boete van 100.000 dollar of een levenslange gevangenisstraf. Daarmee is het een van de strengste abortuswetten in de VS sinds het Hooggerechtshof het landelijke recht op abortus heeft geschrapt.

"Nederland heeft daar natuurlijk een sterk standpunt over", zei Schreinemacher tegen de gouverneur. Ze bood Abbott aan samen te werken om onder meer ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Volgens de minister is het abortuscijfer in Nederland relatief laag. Abbott antwoordde de gezondheid van de moeder belangrijk te vinden, maar die van de foetus ook.

Schreinemacher sprak de gouverneur donderdag al, maar wilde vanwege het overlijden van koningin Elizabeth niet eerder commentaar geven over haar bezoek.

De minister reist mee met koningin Máxima door de Verenigde Staten. Eerder deze week waren zij in de stad San Francisco in Californië. Vrijdag bezoeken zij de stad Houston in Texas.

Meer uit Gezond

Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

1 uur geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

1 uur geleden
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

5 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

6 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

6 dagen geleden