
Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Kremers kent de weg in zowel de financiële wereld als politiek Den Haag. Hij bekleedde bestuursfuncties en commissariaten bij onder meer ABN AMRO, NIBC en Robeco, maar ook bij de Nederlandse Spoorwegen. Eerder had hij hoge functies bij het ministerie van Financiën en vertegenwoordigde hij Nederland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
KLM is in financiële problemen geraakt door de beperkingen van het internationale vliegverkeer. Het bedrijf kreeg eind juni een pakket noodleningen van 2,4 miljard euro toegezegd van een consortium van banken, waarbij de overheid grotendeels garant staat. De Nederlandse staat beloofde daarnaast als aandeelhouder een directe lening van 1 miljard euro.
Reorganisatieplan
Daarbij is afgesproken dat KLM flink moet snijden in de kosten. Eind deze maand moet er een reorganisatieplan liggen, waarbij het personeel dat het meest verdient ook de zwaarste klap opvangt. Tot de voorwaarden voor het leningenpakket behoorde ook de aanstelling van een door de overheid aan te wijzen toezichthouder.
Kremers gaat geen deel uitmaken van het bestuur of de raad van commissarissen van KLM. Daardoor heeft hij geen "fiduciaire plicht" om te handelen in het belang van het bedrijf, maar kan hij zich namens de overheid "volledig richten op het houden van toezicht op de gemaakt afspraken", aldus Hoekstra.
De minister meldt verder dat KLM eind augustus de eerste tranche van 277 miljoen euro van de overheidslening heeft ontvangen. Ook heeft het bedrijf een eerste trekking gedaan van 665 miljoen euro uit de door de banken verstrekte kredietfaciliteit. De rest van de steun komt pas beschikbaar als de overheid akkoord is met het herstructureringsplan van KLM.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een kapitaalstorting in TenneT uitwerkt, waarmee de netbeheerder investeringen voor wind op zee kan betalen. Een motie van D66 die is ondertekend door acht andere partijen vraagt hierom. Ook de VVD steunt de motie, bevestigt de partij na berichtgeving door De Telegraaf.
8 uur geleden