Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum

Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum

DEN HAAG (ANP) - Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in een zaak over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De rechtbank bepaalde eerder maandag dat Slob het bestuur van de school niet had mogen opdragen te vertrekken.

Slob zegt dat de uitspraak hem een "ongemakkelijk gevoel" geeft. "De rechtbank constateert namelijk dat er ruimte is in deze school voor personen met een antidemocratisch en anti-integratief gedachtegoed. De AIVD waarschuwde daar al voor", twittert de minister over een eerdere waarschuwing van de inlichtingendienst.

Voor een zogenoemde aanwijzing, waarbij de minister dreigt de geldkraan dicht te draaien als bet bestuur niet opstapt, biedt de wetgeving nu "onvoldoende basis", zegt Slob. "Dat is een constatering waar ik het mee te doen heb", aldus de minister in een toelichting.

Burgerschapsonderwijs

Slob tekent hoger beroep aan "om precies te weten wat we wel en niet kunnen met een aanwijzing". Daarnaast wil hij "hard aan de slag met het aanscherpen van het burgerschapsonderwijs". Een wetsvoorstel daarover moet nog worden behandeld door de Tweede Kamer.

Of hij na een eventuele goedkeuring van het wetsvoorstel opnieuw de pijlen op het schoolbestuur wil richten, daar wilde Slob niet op vooruitlopen. "Eerst krijgen we het hoger beroep, dat zal over een week of zes duidelijkheid geven. We gaan kijken hoe het zich verder gaat ontwikkelen."

Omstreden gedachtegoed

Advocaat Wouter Pors, die de school bijstaat, vindt de formulering die Slob in zijn tweet gebruikt misleidend. "De rechtbank heeft juist vastgesteld dat de school die ruimte" niet biedt aan mensen met anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed.

De rechtbank keek naar vijf mensen die dergelijk gedachtegoed zouden aanhangen. De aanstelling van een van hen was al voor de aanwijzing beëindigd. Bij twee anderen was er onvoldoende onderbouwing, en de laatste twee waren maar gering betrokken bij de school. "Bovendien is van geen van de vijf personen gebleken dat zij op de school omstreden gedachtegoed hebben uitgedragen", concluderen de rechters.

Meer uit Politiek

BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

39 minuten geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

2 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

2 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

2 uur geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra krijgt ook dinsdag niet te horen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. De sociaaldemocraten en de groenen zijn nog niet overtuigd, en op hun goedkeuring is hij wel aangewezen.

3 uur geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

3 uur geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

4 uur geleden